Municipiul Suceava a tot autorizat construcții și șantiere în ultimii șase ani, în absența unui plan de urbanism viabil.

PUG suceava, sursa viapressnet.blogspot.comPlanul Urbanistic General pe baza căruia municipiul Suceava ar fi trebuit să se dezvolte armonios a expirat încă din 2009. În lipsa unui asemenea plan, au existat prea puține impedimente în calea celor care au dorit să își construiască locuințe sau blocuri în orice culoare și formă posibilă, fapt care a dus la „împestrițarea Sucevei”.

În județ situația este puțin mai clară pentru că în ultimii zece ani mai multe planuri de urbanism general au fost avizate. Șase planuri generale de urbanism au fost avizate, informează Direcţia „Arhitectului şef” din cadrul Consiliului Judeţean, în cauză fiind PUG ale comunelor Muşeniţa, Moara, Grăniceşti, Fîntînele, Fundu Moldovei şi Horodniceni. Acestea se adaugă altor 11 PUG avizate în anul 2014, adică celor din Siret, Ostra, Ipoteşti, Volovăţ, Şcheia, Satu Mare, Zamostea, Valea Moldovei, Arbore, Sadova, şi Dorna Arini. Documentaţiile cu pricina sunt finalizate şi implementate cu mare întârziere, cu mai mulţi ani în urmă Consiliul Judeţean Suceava făcând demersuri la Ministerul Dezvoltării în vederea disponibilizării fondurilor necesare întocmirii noilor proiecte urbanistice ale localităţilor judeţului. Aceasta deoarece documentaţiile cu pricina au durata de valabilitate de 10 ani, şi din moment ce au intrat în vigoare jurul în anului 2000, majoritatea şi-au încetat demult valabilitatea.

În această situație se află și municipiul nostru, acesta funcționând fără un Plan Urbanistic General de mai bine de șase ani, pentru că la începutul anului 2010 acest act a expirat.

La aceasta se adaugă şi lipsa îndelungată a cadastrului tehnico-edilitar, a cărui finalizare a fost amânată în mod repetat, pe motiv că reşedinţa de judeţ este sub asaltul investiţiilor.

Anul trecut edilul anunța că se va face recepția noului plan urbanistic la sfârșitul lui 2015, dar ca orice lucru în România, s-a înregistrat o întârziere de aproape trei luni. În orice caz, astăzi avem un nou Plan Urbanistic General care nu va permite oricărei bizarerii să se mai strecoare prin spațiul sucevean. Să sperăm că se va vedea o îmbunătățire în imaginea Sucevei în anii care urmează, care să mai spele din păcatele colorate ale fațadelor blocurilor din oraș.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.