Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale.

Miercuri, 20 martie 2019, ora 15.30, Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată de către un bărbat de 42 ani, localnic, despre faptul că în urma unui anunț  pe care l-a postat pe un site de profil, o persoană necunoscută care a declarat că este agent al unei firme de curierat a ridicat un pachet în care se aflau două telefoane mobile, spre a fi trimis în orașul Deva, județul Hunedoara.

După preluarea coletului tânărul lăsat un aviz, ulterior partea vătămată dându-și seama că a fost înșelat cu suma de 2 600 lei contravaloarea telefoanelor.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că apelantul este administratorul unei societăți din Câmpulung Moldovenesc, firmă care are ca obiect de activitate repararea echipamentelor electronice și de telecomunicații.

Potrivit IPJ Suceava, marți, 19 martie, a scos la vânzare pe un site de vânzări două telefoane mobile pentru suma de 2 700 lei. În seara aceleiași zile, în jurul orei 21.00, a fost contactat pe serviciul de mesagerie de către o persoană care s-a arătat interesată de achiziție. I-a propus o reducere pentru achiziționarea ambelor telefoane, cei doi stabilind prețul de vânzare la suma de 2 600 lei. Ulterior, persoana care a facut achiziția i-a spus părții vătămate că la data de 20 marite 2019, după ora 12.00, va trimite un curier pentru preluarea telefoanelor.

Astfel, miercuri, în jurul orei 14.00, la sediul firmei s-a prezentat un tânăr, care a spus că este de la firma de curierat și s-a prezentat pentru a ridica un colet. Cum era preocupat de împachetarea coletului, nu a băgat de seamă că acel tânăr nu avea nici un fel de semn sau echipament al firmei de curierat.

A predat pachetul, acel tânăr i-a eliberat o hârtie fără duplicat, după care a plecat cu pachetul. Ulterior, partea vătămată și-a dat seama că în cauză este vorba despre o înșelăciune și a sesizat poliția.

În urma activităților investigative desfășurate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc, persoana bănuită de comiterea infracțiunii a fost identificată ca fiind un tânăr de 27 ani, localnic, care a recunoscut fapta comisă și s-a împăcat cu persoana vătămată.

A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,înșelăciune ”, care va fi soluționat procedural.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs acestor mesaje care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni.

Pagubele sunt de multe ori mari iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.  

 

  Cum te poți proteja de fraude:

  • nu trimite bani in avans
  • nu trimite copii după actele personale
  • evită să faci schimb de produse prin curier
  • reține faptul că site-urile specializate nu intermediază plăti intre vânzator si cumpărător
  • evită ofertele de tipul 3+1 gratis
  • nu răspunde mesajelor in altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate

Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora. Nu doar ,,metoda accidentului” sau „păcăleala” prin sms fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la „negru”, achiziţionarea de bunuri prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului sunt tot atâtea cazuri ce vă pot lăsa cu buzunarele goale.

Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.