Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă, prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava, în legătură cu decesul unei femei în respectiva unitate sanitară.

Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.
Sesizarea vine după ce în presa suceveană s-a relatat despre cazul bărbatului care și-a dus mama la Spitalul Județean, miercuri 3 ianuarie 2018, iar a doua zi seara, femeia a murit în spital fiindcă medicii n-ar fi tratat-o corespunzător. Vincent Tecuceanu, băiatul femeii decedate, susținea că analizele arătau prezența virusului B și o glicemie mare, iar medicii ar fi lăsat-o întreaga noapte la ATI „agățată de un aparat de insulină și de o perfuzie”, când de fapt, autopsia a arătat că femeia avea peritonită.

„Din cele relatate de mass-media rezultă că furnizorul de servicii medicale, în speţă Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, nu a respectat dispoziţiile imperative ale art.2 şi ale art.3 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, care prevăd că «pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale» și că «pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare» în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 şi 4 şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2”, transmite un comunicat al Avocatului Poporului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.