Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o declarație politică potrivit căreia una dintre cele mai arzătoare probleme ale românilor, încă nerezolvată după 30 de ani de la căderea comunismului, este starea serviciilor publice de sănătate.

„Dacă în urmă cu trei decenii nu era niciun sat, comună sau oraș din România în care să nu existe un dispensar și cel puțin un medic specialist și o asistentă, astăzi spitalele și clinicile sunt aproape toate la oraș, iar numărul medicilor, în loc să crească, continuă să scadă de la o zi la alta. În 22 de ani în care s-a aflat la guvernare, PSD nu a fost în stare să construiască niciun spital nou și nici să le modernizeze pe cele existente, ci a continuat politicile păguboase la adresa oamenilor aflați în suferință. Singurele spitale care mai funcționează în țară sunt cele întreținute prin grija autorităților locale, a consiliilor județene sau a primarilor gospodari. În rest, prin spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății niciun politician PSD nu are curajul să treacă pragul, fie de teamă să nu intre cu o boală și să iasă cu două boli, fie să nu-i cadă tencuiala în cap”, a declarat Ioan Balan.

Potrivit liberalului sucevean, în țara condusă de PSD, asociațiile non-profit construiesc spitale și modernizează maternități din banii strânși din donațiile cetățenilor, în vreme ce Guvernul nu este în stare să asigure nici măcar medicamente, dezinfectanți și pansamente!

„Președinții Băsescu și Iohannis, atunci când au întâmpinat probleme de sănătate, nu au ezitat să meargă în spitalele românești de stat ca să se trateze sau să se opereze. Vorbim despre spitalele la care sunt condamnați să se trateze cei 19 milioane de români rămași în țară. În schimb, liderii PSD, chiar dacă au promis construirea de spitale noi, regionale, chiar dacă au promis aparatură modernă și dotări de ultimă generație, atunci când dau de greu fug de rup pământul de spitalele românești de stat. Să nu uităm că Victor Ponta a fugit tocmai la Istanbul ca să se trateze, Tăriceanu tocmai în Franța, în vreme ce Liviu Dragnea a fost consiliat de miniștrii săi ca nici măcar să nu treacă prin fața vreunui spital de stat românesc dacă se simte rău, ci să meargă direct la unul privat, căci acolo-i mai curat iar dotările sunt net superioare.

Stimați colegi. Vreau să fiu bine înțeles! Le doresc sănătate tuturor celor care se confrută cu probleme de sănătate, oricum s-ar numi ei”, a mai declarat Ioan Balan.

Cu toate acestea, deputatul sucevean susține că nu poate fi trecută cu vederea  că fuga politicienilor PSD de spitalele de stat este cea mai clară dovadă că aceștia au eșuat cu totul în a aduce bunăstare în viața românilor.

„Dacă ei, care guvernează țara de 7 ani neîntrerupt, nu au încredere în spitalele de stat atunci avem confirmarea clară că știu bine de ce fug! Știu că un român simplu, chiar dacă-i bolnav, trebuie să îndure cozile interminabile pe la cabinete sau să aștepte ore bune ambulanțele învechite care se defectează pe drum către pacient. Cei din PSD știu bine că românul de rând așteaptă cu lunile până îi vine rândul să facă analize decontate de Casa de sănătate, că trebuie să facă zeci sau sute de kilometri ca să facă un RMN sau să aștepte luna următoare ca să-și cumpere rețeta cu medicamente compensate! PSD-iștii știu că în spitalele administrate de Guvern mișună gândacii și rozătoarele, că dezinfectanții sunt apă de ploaie și că pacientul vine cu tratamentul în buzunar, de acasă. Acesta este motivul pentru care ei fug de spitalele de stat din România. Știu și nu fac nimic”, a spus liberalul sucevean.

Potrivit lui Ioan Balan, dacă PSD-ALDE ar fi guvernat bine, atunci Liviu Dragnea și ceilalți lideri PSD s-ar fi înghesuit să taie panglici la spitalele noi și curate și să fie ei primii care beneficiază de servicii de sănătate moderne!

„Cum să nu fii mândru de un lucru nou și bun pe care tu l-ai construit? Din păcate, ei au mai adăugat peste 120 de miliarde de lei la datoria publică a românilor și nici măcar vopseaua de pe pereții spitalelor nu au schimbat-o! Au îngropat țara în datorii iar spitale nu avem, autostrăzi nu avem, școlile sunt tot mai puține, iar veniturile cetățenilor au fost măturate de creșterile de prețuri. Nici nu vreau să mă gândesc cine i-ar mai fi tratat pe oamenii din județ dacă o mână de primari suceveni nu s-ar fi străduit să țină în picioare micile spitale orășenești și să-i convingă pe medici să nu plece în străinătate.

Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat cu noi, la Suceava, dacă Gheorghe Flutur nu s-ar fi încăpățânat să refacă Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, aproape din temelii. Dintr-un spital județean învechit, șubrezit, fără minime dotări și fără medicamente, în care ți-era frică să intri, grație managerului Vasile Rîmbu și președintelui Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, astăzi avem la Suceava cel mai modern spital din țară și unul dintre cele mai moderne spitale din Europa. Orice pacient care intră astăzi în Spitalul Județean Suceava, nu va crede că este în România, căci totul este nou, accesul în secții este numai pe bază de cartelă, dotările sunt de ultimă generație, medicamentele sunt suficiente, iar medicii nu duc lipsă de nimic”, a afirmat liberalul sucevean.

Deputatul Ioan Balan îi laudă pe Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava și pe Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, care au demonstrat, din nou, că omul sfințește locul.

„Și, pentru că tot ne apropiem de Sfintele sărbători de Paște, îi provoc și pe managerii altor spitale județene, pe ministrul sănătății sau președinții de consilii județene din alte părți ale țării să vină la Suceava și să ”ia lumină” din munca celor doi. Să vină să se inspire și să vadă cu ochii lor cum, prin muncă multă și investiții serioase, poți să faci dintr-o ruină, unul dintre cele mai performante spitale din țară și din străinătate, în care astăzi se fac operații în premieră.

Dacă am fi rămas cu toții la mâna Guvernului PSD-ALDE, niciun bucovinean nu ar fi avut unde să meargă la medic pe o distanță de peste 100 km! Nu știu dacă ne mai trebuia o dovadă în plus ca să spunem, încă o dată, PSD-ALDE a eșuat la guvernare, după ce i-au păcălit pe oameni cu promisiunea unei vieți mai bune”, a conchis deputatul sucevean Ioan Balan.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.