Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a cerut precizări privind programul de înzestrare a Armatei Române, ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor.

„În data de 27 noiembrie 2017, Președintele României a promulgat legea pentru realizarea «Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol» aferentă programului de înzestrare esențial «Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)», ceea ce poate fi catalogat drept un mare succes al României în privința programului de înzestrare a Armatei Române”, a declarat Ioan Balan.

Mai mult decât atât, mai transmite acesta, în data de 28 noiembrie 2017, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca în anul 2018, bugetul alocat nevoilor de apărare să se mențină în limita angajamentelor internaționale asumate, adică o pondere de minimum 2% din PIB. În aceeași ședință, CSAT a mai hotărât și sporirea prezenței militarilor români (militari, jandarmi și poliție militară) în operațiuni externe, precum și avizarea pozitivă a Proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea procedurilor specifice aferente primei etape a programului „Transportor blindat pentru trupe 8×8”.
În condițiile în care, în România, programarea bugetară a unor investiții nu se regăsește întotdeauna și în execuțiile bugetare efective și având în vedere faptul că în acest an bugetul apărării s-a ridicat la circa 17 miliarde de lei, adică 2% din PIB, Ioan Balan dorește să afle modul în care Ministerul Apărării Naționale a reușit să obțină o execuție bugetară corespunzătoare în anul 2017, astfel încât sumele alocate nevoilor de apărare, nevoilor de înzestrare au ajuns spre această destinație. De asemenea, acesta dorește să afle și dacă la nivelul lunii decembrie au rămas sume neutilizate care ar trebui să meargă către înzestrare.

„Vă rog să prezentați comparativ, pentru anii 2015-2016-2017, îndeplinirea angajamentelor de înzestrare ale Armatei Române, atât în cifre bugetare absolute, cât și în gradul de realizare a obiectivelor de investiții. În condițiile în care în luna decembrie 2017, Parlamentul va fi sesizat cu Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2018, vă rog să precizați ce obiective și programe de înzestrare a Armatei ați bugetat pentru anul viitor”, a transmis Ioan Balan.

În condițiile sporirii prezenței militarilor români în teatrele de operațiuni, având în vedere riscurile la care se supun aceștia în misiuni, dar și faptul că sunt militarii NATO cel mai slab plătiți, comparativ cu militarii din statele partenere, Ioan Balan i-a cerut ministrului Apărării Naționale să precizeze și care vor fi efectele asupra salariilor nete/soldelor și altor drepturi ale militarilor, de la 1 ianuarie 2018, atunci când ar trebui să opereze un nou termen de implementare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.