Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, referitoare la criteriile de distribuire a creditelor bugetare alocate în anul 2019 pentru aparatură medicală și reparații capitale pentru spitale.

Potrivit liberalului sucevean, una dintre cele mai importante probleme în viața cetățenilor români o reprezintă calitatea foarte slabă a serviciilor de sănătate, în ciuda faptului că peste 6 milioane de cetățeni contribuie foarte mult din veniturile lor pentru a beneficia de servicii de calitate.

„Apreciez foarte mult faptul că, în anul 2019, Ministerul Sănătății are alocate credite bugetare în valoare totală de 1,18 miliarde lei pentru transferuri de capital, în special pentru dotarea unităților spitalicești cu aparatură medicală, precum și pentru transferuri în vederea efectuării de reparații capitale pentru spitale. Din păcate, această veste bună este tot mai puțin credibilă, având în vedere faptul că și în anii anteriori Ministerul Sănătății a avut anumite alocări pentru modernizarea spitalelor și a aparaturii, însă acele alocări au fost tăiate atunci când s-au făcut rectificări bugetare”, a transmis Ioan Balan.

Cu speranța că în anul 2019 sumele programate prin buget vor ajunge în realitate la beneficiari, deputatul sucevean a solicitat să afle care sunt motivele pentru care Ministerul Sănătății a executat într-un mod atât de slab fondurile alocate în anul 2018.

„Potrivit datelor prezentate în spațiul public, din 100% fonduri alocate la Ministerul Sănătății s-au cheltuit doar 65,8%, în condițiile în care unele programe naționale nu au avut bani, unele maternități nu au aparatură și medicamente suficiente”, a precizat deputatul Balan.

Acesta a întrebat și ce garanții poate furniza Ministerul Sănătății atât celor care contribuie la fondurile de sănătate, cât și personalului medical că în anul 2019 nu va exista o situație similară cu anul trecut, când banii nu sunt cheltuiți 100% în interesul politicilor de sănătate, ci sunt păstrați bine pentru a acoperi găurile din buget.

„Chiar dacă în ultimii doi ani autoritățile locale și Consiliul Județean Suceava nu au mai așteptat intervenția Guvernului și au făcut eforturi uriașe pentru modernizarea spitalelor de la nivelul județului, vă solicit să precizați cum veți distribui sumele prevăzute pentru cheltuieli de capital la nivel național? Vă solicit să precizați ce alocări veți dispune la nivelul Județului Suceava pentru dotarea unităților spitalicești cu aparatură medicală modernă, precum și alte reparații capitale pentru spitale”, i-a mai transmis deputatul sucevean ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.