Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, consideră că, în contextul actualei crize energetice pe care o traversează Europa, România trebuie să implementeze, cât mai urgent, măsuri privind creșterea producției interne de energie din resurse regenerabile și pentru diminuarea consumului, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private.

Deputatul sucevean crede că România dispune de resurse naturale din abundență care pot susține producția verde de energie pe termen lung, însă operaționalizarea marilor capacități necesită un timp mai îndelungat de implementare.

„Din fericire, tehnologia actuală permite operaționalizarea rapidă de structuri micro de producție, hidro, fotovoltaic și eolian, care pot susține atât consumul privat al gospodăriilor, cât și consumul administrațiilor publice locale, pentru iluminatul public stradal sau pentru energia necesară pentru unitățile de învățământ, sanitare, de asistență socială sau unități de cult”, a declarat deputatul PNL de Suceava.

Ioan Balan a spus că, în condițiile în care România va dispune în perioada următoare de un volumul important de finanțări europene nerambursabile, vrea să afle de la ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna dacă intenționează să reia în anul 2022 Programul național de iluminat public și care ar fi bugetul pe care intenționează să îl aloce.

Balan a precizat că Programul național de iluminat public a fost de un interes deosebit pentru administrațiile publice locale, fondurile alocate fiind epuizate rapid în anul 2021. De asemenea, deputatul liberal l-a întrebat pe ministrul mediului ce programe de finanțare vor fi disponibile pentru administrațiile publice locale în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie electrică, pentru a reduce costurile de la bugetele administrațiilor publice locale. Nu în ultimul rând, el vrea să mai afle și ce programe de finanțare din fonduri europene vor fi accesibile pentru gospodării în anul 2022 în scopul realizării de mici capacități de producție de energie, pentru autoconsum.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.