Proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, precum şi cel pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost lansate marţi, 29 iulie, în dezbatere publică, de Ministerul Finanţelor Publice.
„Ministerul Apărării are prevăzute fonduri pentru posibile cheltuieli în perioada următoare, acestea urmează să fie angajate şi, din acest motiv, le-am trecut în Fondul de rezervă şi, pe măsură ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apărării în această dimineaţă şi, până la sfârşitul anului, intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru Apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie de 0,2% din PIB”, a declarat marţi Victor Ponta.
Concret, potrivit proiectului cu privire la rectificarea bugetului de stat, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 1.076,3 milioane lei, cheltuielile bugetare se majorează, pe sold, cu suma de 1.347,0 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat creşte cu 270,7 milioane lei, de la 14.489,3 milioane lei la 14.760,0 milioane lei, menţinându-se ca pondere în P.I.B. la 2,2%.
În ceea ce priveşte alocările bugetare, documentul stabileşte că se dau bani în plus Ministerului Sănătăţii (+385,4 milioane lei), Ministerului Transporturilor (+361,2 milioane lei), Ministerului Afacerilor Interne (+191,8 milioane lei, din care 166,8 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014, Ministerului Economiei (+100,0 milioane lei, pentru plăţi aferente ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici si mijlocii acordate în baza Hotărârii Guvernului nr.274/2013), Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (+42,9 milioane lei), Ministerului Afacerilor Externe (+41,1 milioane lei, din care 4,3 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014), Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (+40,4 milioane lei), Autorităţii Electorale Permanente (+24,3 milioane lei, din care 10,7 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014), Secretariatului General al Guvernului (+22,9 milioane lei, din care 2,9 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (+7,9 milioane lei, din care 7,7 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014).
În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 255,2 milioane lei şi majorarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu aceeaşi sumă.
De asemenea, conform notei de fundamentare a proiectului, se vor diminua veniturile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 4,8 milioane lei.
Ministrul Voinea a explicat că rectificarea bugetară este una pozitivă, deoarece au fost încasate venituri suplimentare din alte surse faţă de estimări, precum 350 milioane lei din taxa claw-back şi 700 milioane lei din vânzarea de certificate verzi. El a susţinut totodată că nu au fost tăiate fonduri de la investiţii.
Prima rectificare bugetară va fi aprobată de Guvern într-o şedinţă specială programată pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuată spre sfârşitul lunii septembrie.
Lasa un raspuns