Nu demult, primarul Ion Lungu a declarat că banii publici pot fi batjocoriți după bunul plac al fiecărui ales. Marcați de declarația edilului șef, am făcut o analiză asupra unor cheltuieli ale Primăriei și am constatat cu stupoare că primarul a vorbit serios.

Mă voi concentra în acest material la problema câinilor comunitari de pe străzile Sucevei. Subiectul a fost extrem de mediatizat, având în vedere comportamentul agresiv al patrupedelor și stresul pe care îl provoacă bătrânilor și copiilor. Nici nu vreau să vorbesc de bicicliști, motocicliști sau orice alt mijloc de transport care poate fi amenințat de colții fiarelor de prin oraș. Ei bine, se pare că o investiție în piste pentru bicicliști nu și-ar fi justificat eficiența într-un oraș european, printre atâția câini fără stăpân.

Revenind la situația cel puțin jenantă a investiției, din nefericire termenul de finalizare a fost demult depășit. Bineînțeles că nici cuștile finalizate nu sunt folosite la capacitate maximă, altfel lucrurile ar merge într-o direcție pozitivă, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Fără prea multe iluzii totuși, încep să curgă unele întrebări pentru care, cu permisiunea dumneavoastră, aș dori să căutăm împreună răspunsuri.

Spre exemplu, care este rațiunea unei investiții de aproape 5 milioane de lei noi, din banii noștri, umili plătitori de taxe, pentru un adăpost care nu este folosit?

 Probabil că următoarea întrebare este a dumneavoastră, și anume de ce nu este folosit?

Vă sunt dator cu un răspuns. Practic, proiectul de strângere a câinilor vagabonzi de pe străzile municipiului reședință de județ a fost pornit cu mare vervă de oficialitățile locale. Acum, când lumea începe să „fiarbă” și să întrebe ce caută în continuare câinii printre blocuri, Lungu face o declarație care contestă tot ce a spus până acum: „pentru a strânge câinii de pe străzi, trebuie să primim o solicitare de oameni. Altfel, nu putem face nimic”. Dacă până mai ieri, acțiunea de strângere a patrupedelor nu întâmpina nici o problemă, astăzi, după ce constructorul și-a luat banii, câinii nu pot fi strânși decât cu solicitări. La ultima întâlnire cu președinții asociațiilor de proprietari, am auzim mai multe solicitări decât numărul câinilor de prin oraș.

Așadar, concluzia pe care o tragem este cel puțin pertinentă și aparent cât se poate de reală: Banii au intrat în conturile firmei constructoare, adăpostul nu este finalizat, câinii rămân pe străzi, iar sucevenii trăiesc în aceleași condiții ca și până acum.

Vă prezentăm și câteva fotografii cu câinii de pe străzile orașului nostru.

DSC_0151 DSC_0154 DSC_0156

DSC_0009 DSC_0008

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.