Polițiștii suceveni desfășoară, până pe 15 iunie a.c., campania de prevenire a delincvenței juvenile, victimizării minorilor și prevenirii violenței în mediul școlar „Siguranță de Nota 10″, ce are ca scop creșterea gradului de siguranță a elevilor în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ.
Potrivit IPJ Suceava, siguranţa şcolară se constituie într-una dintre principalele condiţii preliminare pentru existenţa unui învăţământ pre-universitar de calitate.
Principalii parteneri implicaţi în acest proces permanent, activ şi în continuă modelare sunt elevii, părinţii, şcolile, autorităţile locale şi centrale, poliţia, precum şi mulţi alţi parteneri ce sunt atraşi în această adevărată ”reţea”, fiecăruia dintre aceşti parteneri revenindu-i un rol specific, cu atribuţii bine determinate, drepturi, îndatoriri şi responsabilităţi în crearea şi îmbunătăţirea condiţiilor specifice de realizare a unui climat optim de siguranţă şcolară.
Evident, nivelurile crescute de violenţă din societate sunt preluate şi de şcoală, iar de aici până la diminuarea calităţii climatului de siguranţă şcolară nu mai este decât un pas.
Preocupările elevilor şi profesorilor, în strânsă cooperare cu părinţii, trebuie să fie legate de prevenirea şi combaterea atitudinilor şi manifestărilor ce încurajează violenţa sub toate formele sale, ca şi toate celelalte manifestări la fel de negative.
Din păcate, uneori aportul adulților la siguranța școlară este minim, sau chiar dimpotrivă, comportamentele unor părinți amplifică situații de risc victimal sau infracțional. Intervenția improprie și neconformă a părinților în unele conflicte dintre elevi poate acutiza comportamente infantile ilicite și poate degenera în sfera infracționalului.
Polițiștii atrag atenția că violența școlară și violența împotriva copiilor se pedepsește cu închisoarea.
La data de 02.04.2019, ora 10.40, polițiștii Secției de Poliție Rurală 8 Adâncata au fost sesizați telefonic de către o femeie din com. Zvoriștea, despre faptul că, în timp ce fiul său de 13 ani se afla la școală, a fost agresat fizic de către părintele unui alt elev.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că minorul de 13 ani și un alt elev de aceeași vârstă și urmează cursurile școlii din localitatea Zvoriștea și sunt colegi în clasa a VI-a. În ultima perioadă, în timp ce se aflau la școală, între cei doi minori au avut loc mai multe conflicte, fără a fi sesizate personalului didactic.
La 04.02.2019, în jurul orelor 08.00, între cei doi minori a avut loc un nou conflict, ocazie cu care, elevul agresat l-a sunat pe tatăl său vitreg și i-a povestit despre cele întâmplate. La scurt timp, tatăl băiatului, în vârstă de 33 ani, localnic, a venit la școală, a pătruns în interiorul unității de învățământ și apoi în clasa unde învață cei doi minori, lovindu-l de două ori cu palma peste față pe elevul de 13 ani.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de „lovirea sau alte violențe”, ulterior dispunându-se extinderea urmării penale și cu privire la săvârșirea infracțiunii de „tulburarea ordinii publice”.
În baza materialului probator administrat, la 03.04.2019, polițiștii au dispus față de bărbatul de 33 de ani măsura reținerii pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava, ulterior la 04.04.2019, fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, luându-se măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile.
Poliţiştii le transmit elevilor și părinţilor că le sunt alături, gata să intervină ori de câte ori va fi nevoie, că pot să apeleze cu încredere şi să ceară sprijinul lor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, astfel încât nimic să nu perturbe drumul pe care au pornit pentru atingerea obiectivelor stabilite în activitatea şcolară și siguranța personală.
Lasa un raspuns