Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis și PNL a fost un uriaș succes. În multe din județele considerate fief tradițional PSD s-a spulberat acest mit, iar liberalii au câștigat la pas.

pnl-img

Totuși, paradoxal, în anumite județe pe care liberalii păreau că le controlează de ani buni au fost câștigate, surprinzător, de prezidențiabilul PSD, Victor Ponta. Regăsim aici exemplul județului Giurgiu, Călărași, Hunedoara sau Botoșani, unde liberalii au președinte de Consiliu Județean și au obținut scoruri foarte bune la ultimele alegeri, fiind organizațiile liberale poate cele mai puternice. Totuși, la prezidențiale, inexplicabil, au defectat.

Unul din membrii conducerii centrale a PNL a precizat în exclusivitate pentru PSnews.ro,  că în aceste zile, în partid, se face o analiză pe rezultatul obținut de fiecare lider județean în parte și de asemenea că ar putea urma decapitările acelor șefi de filiale care au obținut un rezultat dezastruos.

”Eu cred că trebuie înlocuiți în cel mai scurt timp posibil. În unele filiale, deși sunt conduse de unii văzuti ca niște lideri cu greutate, este clar că avem nevoie de o schimbare imediată. Este inexplicabil cum Filipescu (n.r.: referindu-se la Răducu Filipescu, liderul PNL Călărași) a obținut doar 30%. La europarlamentare a luat singur aproape 40%, fără PDL. Pe urmă la Giurgiu (n.r.: condusă de Vasile Mustățea, președinte CJ Giurgiu), unde din cea mai puternică organizație a PNL, acum au luat abia 30%. Și Țurcanu (n.r.: referindu-se la Florin Țurcanu, lider PNL Botoșani) a reușit să piardă, nici acum nu știu cum sau de ce. E clar că sunt anumite zone unde avem nevoie de suflu nou, de oameni tineri. Sunt mulți din PNL care își doresc asta (n.r.: referindu-se la demiterea unor lideri PNL care au obținut rezultate slabe în turul II al prezidențialelor) ”, ne-a explicat un membru al Biroului Național al PNL.

La alegerile prezidențiale de duminică, Iohannis a câștigat alegerile în 21 de județene, inclusiv Bucureștiul, în timp ce Ponta s-a impus într-un număr de 20 de județene.

Printre cele 20 de județe unde PSD s-a impus în fața liberalilor sunt câteva controlate tradițional de PNL, precum Botoșani, Călărași, Giurgiu, Dolj sau Hunedoara.

La Botoșani, șef al liberalilor este Florin Țurcanu, un personaj care a fost extrem de apropiat de Crin Antonescu și extrem de repede și-a găsit un loc extrem de călduț și alături de Iohannis. La prezidențiale, în turul doi, Țurcanu a obținut doar 37%, iar în turul I doar 22%, mult sub media națională a partidului.

La Călărași, lider al liberalilor este Rădăcu Filipescu, prim- vicepreședinte al PNL și unul din mastodonti partidului. Totuși, și în turul I (27%) și în turul II (44%) al alegerilor prezidențiale, liberalii au obținut un scor dezastruos, deși Filipescu a obținut, de unul singur, întotdeuna un scor între 40 și 50%. A fost numit prim-vicepreședinte al partidului în luna iunie a anului 2014 tocmai datorită rezultatelor excelenete de la alegerile europarlamentare.

La Giurgiu, lider al liberalilor este Vasile Mustățean. Chiar dacă era liderul de la care se aștepta un scor impresionant, având în vedere istoricul politic al PNL Giurgiu, recunoscut ca filiala poate cea mai puternică până acum o perioadă,  Mustățea a obținut abia 31% în turul II, în timp ce în turul I Iohannis a avut un scor de doar 15%. Cu excepția județelor Covasna și Harghita, Giurgiu a fost județul unde Klaus Iohannis a pierdut de departe cel mai rău, atât în turul I, cât și în turul II.

Județele unde a câștigat Ponta în fața lui Iohannis:

Galaţi

Victor Ponta – 54,02%

Klaus Iohannis – 45,97%

Buzău

Victor Ponta – 60,90%

Klaus Iohannis – 39,10%

Vaslui

Victor Ponta – 59,7%

Klaus Iohannis – 40,3%

Gorj

Victor Ponta – 58,29%

Klaus Iohannis – 41,70%

Hunedoara

Victor Ponta – 50,37%

Klaus Iohannis – 49,63%

Argeş

Victor Ponta – 59,27%

Klaus Iohannis – 40,73%

Mehedinţi

Victor Ponta – 63,26%

Klaus Iohannis – 36,73%

Bacău

Victor Ponta – 53,55%

Klaus Iohannis – 46,45%

Dâmboviţa

Victor Ponta – 58,08%

Klaus Iohannis – 41,92%

Giurgiu

Victor Ponta – 68,38%

Klaus Iohannis – 31,62%

Neamţ

Victor Ponta – 54,95%

Klaus Iohannis – 45,05%

Vrancea

Victor Ponta – 53,77%

Klaus Iohannis – 46,22%

Dolj

Victor Ponta – 60,60%

Klaus Iohannis – 39,39%

Botoşani

Victor Ponta – 62,72%

Klaus Iohannis – 37,28%

 Teleorman

Victor Ponta – 63,42%

Klaus Iohannis – 36,58%

Ialomiţa

Victor Ponta – 61,4%

Klaus Iohannis – 38,6%

 Brăila

Victor Ponta – 57,94%

Klaus Iohannis – 42,05%

Vâlcea

Victor Ponta – 50,71%

Klaus Iohannis – 49,29%

 Călăraşi

Victor Ponta – 55,18%

Klaus Iohannis -44,82%

 Olt

Victor Ponta – 64,77%

Klaus Iohannis – 35,22%

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.