Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, 07 septembrie, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată.

„România are plan de acţiune dacă este atacată”, a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport. El a spus că Turcia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul.

„Acum e o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată”, a spus preşedintele.

Preşedintele ţării a mai declarat duminică, la Cotroceni, că separatiştii proruşi vor să ajungă la braţul Chilia.

„Deşi planul pe termen mediu este să ajungă la Dunăre, foarte mulţi consideră că nu au capacitate aşa de mare. Iată că ieri unul din liderii teroriştilor – unii le spun separatişti, eu le spun terorişti – a anunţat că obiectivul lor este să ajungă la graniţa României, pe Chilia”, a spus Băsescu.

Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României, rămâne restul, iraţional.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ţine de un eventual comportament iraţional al acelei ţări, astfel încât este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României. Şeful statului a declarat că agresiunea Rusia din Ucraina ţine de iraţional, factor care trebuie luat în calcul.

El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferenţa până la 100%, care ţine de iraţional, de care trebuie ţinut cont.

Băsescu: Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înţelege pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condiţiile în care NATO îşi consolidează flancul estic.

„Am înţeles în ce situaţie este Poroşenko. Preşedintele Poroşenko e în situaţia în care a crezut că va putea lichida problema separatiştilor cu armata naţională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care „va degenera” într-un armistiţiu”, a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice „fără drept de apel” pe liderul de la Kiev.

„A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state îşi pun la un loc resursele militare” pentru a se apăra, a mai spus preşedintele.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi „Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe”, în cazul în care comunitatea internaţională nu se solidarizează cu Ucraina.

Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuţie cu şeful în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat „Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau”, jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărţile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.

sursa: zf.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.