Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în prima conferință de presă din acest an, că bugetul pe care instituția pe care o conduce îl are, la secțiunea dezvoltare este cu 40% mai mare decât anul trecut. Acesta a precizat că bugetul va putea fi adoptat după data de 10 februarie, când, conform calendarului, se termină perioada de contestații.

„Toată săptămâna trecută am lucrat la analiza, simularea și repartizarea bugetului care apăruse în primele zile ale anului 2020. Este corect ca unitățile administrative și noi, Consiliul Județean, să avem bugetul conturat foarte repede”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Conform calendarului bugetului anului 2020, până lunea viitoare, respectiv 20 ianuarie, se pargurge etapa de consultare publică, iar termenul de contestații este de 5 februarie 2020.

„După data de 10 februarie, în orice zi putem să organizăm ședința de Consiliu Județean pentru aprobarea bugetului pe anul 2020. Astfel, între 10 și 15 februarie vom avea bugtul pe 2020 aprobat”, a precizat președintele Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește construcția bugetului pe 2020, președintele Cj Suceava a precizat că acesta va fi de peste 650 de milioane de lei, adică de 136 de milioane de euro. Acesta subliniind că bugetul este mai mare cu 40% față de cel al anului trecut.

Flutur a precizat că în ceea ce privește structura bugetului, secțiunea de funcționare este aceeași cu cea de anul trecut, iar secțiune de dezvoltare crește de la 100 de milioane de lei – la 347 de milioane de lei. Adică, bugetul crește de 3,5 ori.

„Din acest punct de vedere, în sfârșit, 53% din bugetul anului 2020 va fi pentru dezvoltare”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Acesta a adăugat că la capitolul cheltuieli de funcționare, bugetul este mai mic decât în 2019.

„Asta vine, în primul rând, din filosofia gândită pentru repartizarea către consilii județene și primării. Din acest punct de vedere la cheltuielile către consiliile județene, sumele din impozitul pe venit au scăzut de la 15% la 14%, iar la primării, suma din impozitul pe venit crește de la 60% la 63%. Eu salut această mișcare”, a explicat președintele Flutur.

În altă ordine de idei, Flutur a precizat că CJ Suceava a primit sume mai mari din TVA la drumuri, cu un procent de  36% mai mare decât suma acordată anul trecut. Astfel  suma crescând de la 14 milioane de lei – la 22 de milioane de lei. În ceea ce privește bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, președintele Flutur a precizat că bugetul este „pe muchie de cuțit”, însă vor fi cele mai bune soluții pentru a nu fi afectată funcționarea instituției.

„Per ansamblu, sunt mulțumit de bugetul anului 2020, în primul rând pentru că a crescut suma alocată către primării, că nu mai pleacă niciun ban din impozitul pe venit din județul Suceava la centru și că nu se mai retrage excedentul bugetar, așa cum era prevăzut în actul normativ al PSD-ului. Niciun ban de la bugetele locale nu se mai naționalizează”, a subliniat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.