Intervenția trebuia să urmeze un plan bine stabilit: câteva ore în sala de operație, pentru a corecta la un bebeluș de 10 luni o malformație pulmonară congenitală. Din nefericire, chirurgul taie din greșeală aorta, confundând-o cu un vas de sânge secundar, iar micuțul moare în timpul încercărilor disperate ale medicilor de a repara greșeala.

Povestea acestei tragedii este cuprinsă într-un dosar de anchetă al procurorului Francesco La Rosa, care se află în judecată pentru omor din culpă. Patru medici, printre care și directorul secției de chirurgie pediatrică a Spitalului Regina Margherita din Torino, sunt puși sub acuzare.

Au trecut doi ani de când familia copilașului, asistată de avocata Michela Malerba, a depus plângerea care a declanșat sechestrul dosarelor medicale și începerea unei proceduri judiciare.

Filmul tragediei. Copilul a murit după ce chirurgul i-a tăiat aorta în timpul lobectomiei

Pe 15 aprilie 2021, copilul a fost supus unei intervenții chirurgicale de lobectomie, care constă în îndepărtarea unui lob pulmonar. În timpul acestei proceduri, chirurgul – așa cum presupune acuzarea – taie din greșeală aorta. La copii, spre deosebire de adulți, sângerarea apare mai lent, motiv pentru care niciunul din echipă nu a observat nimic. Situația a degenerat trei ore și jumătate mai târziu, când semnele vitale ale bebelușului s-au prăbușit. Medicii au încercat cu disperare să salveze situația, însă pentru nou-născut, din nefericire, nu mai era nimic de făcut.

La început, ancheta i-a implicat pe toți cei nouă medici din cele două echipe care au efectuat prima și a doua operație. Toate etapele clinice au fost apoi abordate într-un incident probator solicitat de magistrat. Potrivit experților, copilul a murit din cauza tăierii aortei în timpul lobectomiei.

În plus, din raport ar reieși că bebelușul nu a fost monitorizat cu un pulsioximetru, care să țină sub control saturația: instrumentul ar fi permis să fie înregistrate valori anormale în sala de operație.

Mai mult, intervenția chirurgicală, care este una rară, ar fi trebuit să fie efectuată într-un centru specializat. Potrivit jurnaliștilor Corriere della Sera, raportul de expertiză i-ar fi exonerat însă pe profesioniștii care au încercat să salveze viața nou-născutului, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.