Dacă ai fost binecuvântat de curând cu un copil, este absolut normal să ai temeri legate de îngrijirea lui, mai ales că acesta a apărut într-un context delicat, în care neliniștile legate de sănătate sunt amplificate de criza sanitară. Totodată, nu reprezinți un caz izolat dacă, după o informare atentă în prealabil, dinainte de a deveni părinte, ai impresia că informațiile se bat cap în cap și nu mai știi exact cum să procedezi.

De altfel, indiferent de context, bebelușii au nevoie de atenție specială, iar dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să ceri o recomandare de la un specialist, evitând pe cât posibil să te lași influențat și dominat de recomandările plurivoce din grupurile de mămici. Desigur, poți să ții cont și de câteva aspecte generale legate de îngrijirea celui mic, pe care le semnalăm în articolul următor:

 

Igienă riguroasă

 

Cel mai bun aliat în ritualul de îngrijire a celui mic ar trebui să fie un medic pediatru sau neonatolog. Desigur, nu sunt de respins sfaturile părinților cu experiență, însă doar orientativ. Cel mai bine ar fi să apelezi la surse oficiale, avizate. De exemplu, conform ghidului medical care poate fi consultat pe site-ul oficial al Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș” din București, sistemul imunitar al celor mici nu este încă pregătit să facă față „agresiunilor” microbilor din mediul înconjurător și tocmai din acest motiv trebuie acordată o atenție deosebită igienei. De altfel, fiecare dintre noi știm, chiar și fără a fi părinte, că pielea este „poarta de intrare” pentru un număr mare de microbi la care un nou-născut este mult mai vulnerabil decât un adult, însă putem preveni infecțiile menținând pielea curată și fără iritații sau alte eroziuni printr-o atenție deosebită și prin alegerea unor produse de îngrijire special destinate celor mici, care trebuie bine selectate, fie că este vorba de scutece sau de uleiuri de hidratare. Nu este cazul de a face rabat de la calitate, iar instinctul de părinte nu trebuie subestimat în legătură cu ceea ce ține de respectarea unei igiene bebe atente. Având în vedere că este vară, nu trebuie să omiți nici importanța aplicării unei creme cu factor de protecție SPF pentru pielea celui mic, precum și clasicele „pălăriuțe de soare” și umbreluța de la cărucior. De asemenea, probabil nu mai reprezintă o noutate faptul că cel mic are nevoie zilnic de cel puțin o baie (seara) și de o toaletă riguroasă în fiecare dimineață. Astfel, cu delicatețe se curăță ochii, nasul, gura și urechile nou-născutului, așa cum și noi adulții avem acest ritual când ne trezim.

 

Recomandări pentru apropiați

Având în vedere contextul sanitar, cei apropiați nu ar trebui să fie deranjați dacă îți exprimi dorința de a limita pe cât de mult posibil potențialele vizite. Micuțul nu este vaccinat și e posibil ca și printre doritorii de a-l vedea să existe persoane care nu sunt imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2. Dacă organizezi o petrecere de botez, le poți sugera invitaților să comande online articole de botez, iar acestea să ajungă direct la destinație, la tine acasă, fără ca acest proces să mai fie intermediat în vreun fel. În acest fel, nu doar că sentimentul de siguranță va fi mult mai ridicat, însă vei putea să eviți și „dublarea” unor articole vestimentare, având posibilitatea să alegi exact ceea ce ai nevoie. 

În concluzie, la vremuri noi se impun obiceiuri noi, iar în situația în care ai devenit recent părinte, ai tot dreptul din lume să îl protejezi așa cum crezi de cuviință. 

 

Sursă foto: unsplash.com

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.