Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă în luna noiembrie cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

În perioada 1 – 25 noiembrie 2020 la nivelul județului Suceava au avut loc 20 de accidente rutiere grave soldate cu 9 persoane decedate (-2 față de aceeași perioadă a anului trecut), 12 persoane rănite grav (-7 față de perioada similară a anului trecut) și 3 persoane rănite ușor (- 9 față de perioada similară din anul 2019). 

Ca principală cauză generatoare de accidente rutiere grave în luna noimebrie este indisciplina pietonală, fiind înregistrate 7 evenimente rutiere grave soldate cu 4 persoane decedate (+2 fața de perioada similară din 2019). De asemenea, alte 3 persoane au fost rănite grav ca urmare a traversărilor neregulamentare doar în perioada 01 – 25.11.2020. 

Totodată, pe fondul neacordării de prioritate de către șoferi, în perioada  01 – 25.11.2020 s-au înregistrat 3 accidente grave soldate cu o persoană decedată și 2 persoane rănite grav. 

În acest context, începând din după-amiaza acestei zile și în perioada următoare, cu precădere între orele 16.00 – 23.00 polițiștii rutieri vor intensifica  activitățile de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul traversării neregulamentare sau neacordării de prioritate pietonilor. 

Acțiunile vor fi desfășurate preponderent după lăsarea întunericului, riscul accidentogen identificat fiind unul crescut în condițiile neechipării regulamentare cu elemente reflectorizante și vizibilității scăzute generate de condițiile meteo asociate acestei perioade (ceață, etc). 

„Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu. 

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

 

ATENȚIE PĂRINȚI  !

 

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !   

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.