Producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Această măsură presupune excluderea lemnului de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție.

Acest lucru va avea un impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de locuitori ai orașului Suceava, racordați la sistemul centralizat de încălzire, întrucât Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare ce utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă, de către distribuitorii de energie.

Adrian Bodea, acționar la Bioenergy Suceava, a declarat că, conform Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016-2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013.

Totodată, Doina Oică, directorul economic al Bioenergy Suceava, a adăugat că această modificare legislativă nu a fost anticipată la înființarea centralei, motiv pentru care, în acest moment, schimbă substanțial capacitatea de finanțare a societății comerciale.

„Bioenergy Suceava și-a luat angajamentul de a produce energie termică la cel mai mic preț, de 116 lei/Gcal, de patru ori mai mic față de alte județe ale României, bazându-se și pe alte surse de finanțare, cum ar fi fondurile obținute din vânzare certificatelor verzi”, a mai declarat Doina Oică.

Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie a subliniat că reducerea veniturilor obținute din vânzare certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.