Biserica Ortodoxă Română aniversează, joi, într-un cadru restrâns, 14 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel.

Cu acest prilej, de la ora 8,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reşedinţei Patriarhale, iar la ora 12,00, în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, slujba de Te Deum.

Evenimentul se va desfăşura „într-un cadru restrâns” din cauza condiţiilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus.

„Din cauza actualelor condiţii restrictive create de pandemie, a numărului crescând de infectări ce au inclus Capitala în „scenariul roşu”, aniversarea întronizării Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române se va desfăşura în acest an într-un cadru restrâns, doar cu participarea Preasfinţilor Episcopi Vicari din Bucureşti, a membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor”, precizează Patriarhia.

Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007.

Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, devenind astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel Ciobotea a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române după decesul Patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.