Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenția asupra riscului ridicat de îmbolnăvire cu Covid-19 în cazul împărtășaniei cu aceeași linguriță și același potir, în contextul în care Biserica Ortodoxă Română a anunțat că rămâne fidelă acestui ritual.
Medicul spune că trebuie să ne ferim de orice contact cu obiecte contaminate care ne-ar putea pune sănătatea în pericol pentru a nu ajunge în situația în care ”lumea să zică ,<<da eu nu am știut, nimeni nu mi-a zis că acestă cale este o posibilitate de contaminare>”.
”Credința este foarte importantă însă trebuie făcută înțelept, nu într-un mod fanatic!”, atenționează medicul.
”Este cu adevărat un risc pentru că, la ora actuală, multă lume poate fi contaminată, dat fiind numărul foarte mate de asimptomatici. Se știe că virusul se transmite pe cale aeriană și prin obiecte contaminate.
Dacă cineva are virusul în gât există riscul să se transmită și la alte persoane, cu atât mai mult când suntem în situație dificilă mai ales acum când a crescut numărul pacienților noi infectați și a formelor grave de boală”, spune Virgil Musta.
Medicul infecționist atrage atenția că dacă situația va continua în acest ritm în care oamenii nu conștientizează riscul virusului ”vom ajunge în situația Italiei în care spitalele vor fi sufocate de numărul mare de pacienți cu forme grave care nu vor mai avea unde să se trateze, să se interneze și să beneficieze de servicii medicale specializate”.
”Eu cred că trebuie să existe o responsabilitate din partea tuturor părților indicate pentru că altfel ne vom sacrifica, vom avea o problemă legată de acestă boală. Eu cred că în aceste momente este foarte important să fim responsabili de tot ceea ce facem, în special noi, care nu dorim să ne contaminăm, dar și cei care creează posibilitatea sau permiterea contaminării”, precizează Musta.
Toate bisericile ortodoxe autocefale rămân fidele împărtășirii cu o singură linguriță și dintr-un singur potir, au anunțat, marți, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Comunicatul a venit după ce Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Practic, împărtășirea se face dintr-un singur potir și cu o singură linguriță.
Decizia Sinodului BOR vine în contextual în care autorităţile sanitare au propus folosirea de linguriţe şi pahare de unică folosinţă, pentru a evita răspândirea pandemiei.
Lasa un raspuns