Momente înăltătoare, duminică, 5 septembrie, în comuna comuna Berchișești. Aici a avut loc  Slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”. În mijlocul oamenilor s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Cei doi ierarhi au fost așteptați la intrarea în localitate de tineri călare, îmbrăcați în costume populare, iar o caleașcă i-a condus până la biserică, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au fost întâmpinați de preoți și credincioși, dar și de copiii satului cu flori și drapelul României în mâini.

Cei doi arhierei au oficiat slujba de târnosire a lăcașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani.

„Astăzi s-a împlinit o lucrare sfânta și mare în această parohie. Biserica a fost resfințită și toți veți trece prin Sfântul Altar ca să vă sfințiți, pentru că sfințirea bisericii aduce și sfințirea celor ce alcătuim Biserica cea vie și care devenim, fiecare din noi în parte, o Biserică a lui Dumnezeu, căci Biserica a fost întemeiată ca să locuiască Dumnezeu în ea. Dar Dumnezeu binevoiește să locuiască și în sufletele și inimile celor care Îl ascultă pe El și urmează învățătura Sa și toate poruncile Sale”, a transmis ÎPS Teodosie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie i-a oferit primarului Violeta Țăran o diplomă de vrednicie, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a înmânat acesteia distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru strădania în slujire, „urmând domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

Primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran, a mulțumit deopotrivă fețelor bisericeți și cetățenilor care au luat parte la acest eveniment, dar mai ales copiilor fără de care nu s-ar putea desfășura nicio activitate în comunitate.

„Tot ce se vede aici nu se putea realiza fără preotul nostru paroh, Ionel Coca. Aș vrea ca rugăciunile noastre, alături de cele ale părinților, să fie primite de Bunul Dumnezeu și să ne ferească loaclitatea de primejdii. Vă mulțumesc tuturoe pentru prezență. Dragii mei copii, pentru că v-am spus că vă iubesc atât de mult, vă rog, ca peste ani, să faceți și voi ceea ce am făcut noi astăzi: să vă păstrați cu sfințenie credința, tradiția, portul și limba noastră românească”, a transmis primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran.

Totodată, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, părintelui paroh Ionel Coca i-a fost acordată distincția Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

De menționat este că Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Berchișești a fost sfințită în anul 1847 de către mitropolitul Veniamin Costachi.

În urma unor lucrări de consolidare, în anul 2005 biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la acea vreme fiind Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Între anii 2015-2021, prin purtarea de grijă a preotului paroh Ionel Coca, biserica a fost restaurată și pictată în interior, lucrări începute în anul 2005 de către părintele Ioan Hanganu. Pictura bisericii a fost realizată de pictorul Gogan Nicușor, fiu al satului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.