În vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, pentru prevenirea şi descurajarea fenomenului infracţional la nivel naţional, şeful Poliţiei Române, domnul chestor general Petre Tobă, a dispus organizarea acţiunii BLOCADA 2014, în perioada 16 – 19 iulie 2014.

După activităţile desfăşurate în prima zi a acţiunii, în data de 17 iulie, acţiunile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii au continuat pe raza judeţului Suceava, fiind organizate 40 de controale şi fiind verificate peste 100 de vehicule. Activităţile s-au desfăşurat în sistem integrat, pe raza judeţului acţionând aproape 300 de poliţişti din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, poliţie transporturi, operaţiuni speciale, crimă organizată, acţiuni speciale, precum şi din cadrul structurii arme, explozivi, substanţe periculoase.

În cadrul acţiunilor au fost constatate 23 infracţiuni, din care 10 de natură judiciară, 1 economică, 7 la regimul circulaţiei rutiere, 1 la regimul armelor şi muniţiilor şi 4 de altă natură. Dintre acestea, 9 infracţiuni au fost constatate în flagrant, ca urmare a prezenţei poliţieneşti crescute în stradă.

În urma acţiunilor desfăşurate, 23 de persoane sunt cercetate penal de către poliţişti pentru săvârşirea de infracţiuni, iar 2 persoane au fost reţinute de poliţişti. Au fost depistate 5 persoane urmărite şi a fost identificat 1 autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat. Au fost organizate 24 de filtre rutiere, fiind reţinute 11 permise de conducere şi 12 certificate de înmatriculare. A fost indisponibilizat un autoturism şi au fost confiscate 17 bucăţi muniţie. Au fost aplicate 390 de sancţiuni contravenţionale, din care 44 la Legea 61/1991 modificată (privind ordinea şi liniştea publică), 17 la Legea 12/1990 republicată (privind actele de comerţ), 300 la regimul rutier (OUG 195/2002) şi 29 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor este de 177.120 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare totală de 39.614 lei.

O acţiune de amploare a fost organizată de poliţiştii din cadrul Serviciului Transporturi Suceava, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi a poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava. Acţiunea a vizat prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate transportului rutier în regim taxi şi rent-a-car cu şofer, în zona principalelor gări de pe raza judeţului (Suceava – Burdujeni, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc). Au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale la Legea 38/2003 (care reglementează activitatea de taximetrie), în valoare de peste 4000 lei. De asemenea, au fost organizate acţiuni de depistare şi sancţionare a persoanelor care circulă fraudulos pe trenuri, fiind identificaţi peste 70 de călători fără bilet şi fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de circa 5 mii de lei. La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi – Iaşi.

Tot în cadrul acţiunii „Blocada 2014”, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au identificat un bărbat de 62 ani din comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava, care deţinea fără drept 17 cartuşe de vânătoare, calibru 12 mm. Bărbatul este titular de permis de armă, în care are înscrisă o armă de vânătoare calibru 12, numai cu drept de deţinere, fără muniţie aferentă. În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, prevăzut şi pedepsit de art. 342 alin. 1 din Noul Cod penal, care va fi soluţionat procedural.

De asemenea, la data de 17 iulie, orele 14.50, în baza unor informaţii deţinute şi a activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii Postului de poliţie Vultureşti au oprit în trafic pe DJ 208C, pe raza satului Pleşeşti, autoutilitara condusă de un bărbat din oraşul Cajvana, judeţul Suceava, iar în urma controlului autovehiculului, în spaţiul pentru transport marfă au fost găsite 480 pachete de ţigări de contrabandă de provenienţă ucraineană, în valoare de 4.800 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „contrabandă”, iar autovehiculul a fost indisponibilizat.

La 17 iulie, poliţiştii au depistat un bărbat de 37 de ani din comuna Moara, judeţul Suceava, care conducea autoturismul pe DJ 209C, pe raza localităţii Liteni-Moara, având o concentraţie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

În cursul aceleiaşi zi, echipajul de poliție din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 3 Marginea, în timp ce efectua activităţi de monitorizare şi control al traficului rutier pe DJ 209 K, pe raza comunei Marginea, a oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani din localitate, care emana halenă alcoolică. I s-a solicitat conducătorului auto să se supună testării cu aparatul etilotest, în vederea stabilirii îmbibaţiei alcoolice în aerul expirat, acesta refuzând, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Municipal Rădăuţi, în vederea recoltării probelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, unde, de asemenea, acesta a refuzat recoltarea. În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, prevăzută de art. 337, alin.1 din Codul penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii Secţiei de Poliţie Marginea.

Acţiunea Blocada 2014 va continua până la data de 19 iulie, urmând a fi desfăşurate acţiuni specifice pe linie de investigaţii criminale, poliţie rutieră, poliţie transporturi, ordine publică, investigarea fraudelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.