Blue Monday este denumirea zilei de 21 ianuarie, primită în 2005 de la academicianul Cliff Arnell care a ajuns la concluzia că este cea mai deprimantă zi din an. Printre factorii care au contribuit la emiterea concluziei se numără terminarea zilelor libere, a sărbătorilor și vremea rea din această perioadă.

 

Aproape jumătate din tentativele de sinucidere au loc în această dată

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat că aproape jumătate din tentativele de sinucidere au loc în această dată.

„Aproape jumătate din tentativele de sinucidere din România (42,86%) au loc la sfârșitul săptămânii, iar în timpul săptămânii se înregistrează un maxim în ziua de marți când sunt tratate cam 20% din tentativele de sinucidere. 21 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar, în special datorită asocierii factorilor precipitanți și favorizanți ai tentativelor suicidare precum reîntoarcerea la un program de munca mult mai solicitant dupa vacanța de sărbători, acumularea conflictelor sociale și la locul de munca, termenele scadente de plata a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivatie și faptul că se întrevede că dorințele și planurile făcute la sfârșit de an nu au mari sanse de a fi realizate precum și variațiile termice neobișnuite sau meteosensibilatea”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

 

Recomandări

„Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, recomandăm evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activități fizice în aer liber și consultul psihologic la cei care se remarcă modificări comportamentale. Ingestia de medicamente este cea care domină această patologie, iar frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele si anxioliticele”, mai spune medicul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.