An de an, în data de 6 ianuarie, credincioşii creştini ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului, cunoscut în popor ca Bobotează.

Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante, fiind menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arătare” sau “Epifania”, aceasta din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând “arătare”, “descoperire”, “revelare”. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

În județul Suceava, mii de credincioşi au înfruntat temperatura scăzută de afară și au participat la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari, aşezându-se la cozi în faţa butoaielor și așteptând să ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

În municipiul Suceava, cei mai mulți credincioși s-au adunat, ca în fiecare an, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, unde slujba de sfințire a apei a fost oficiată de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

O tradiție păstrată din bătrâni este realizarea unei cruci de gheață și este practicată în mai multe localități din tot județul, printre care amintim: Bosanci, Fundu Moldovei, Cornu Luncii, Drăgoiești (Măzănăești) și Ciocănești.

Cruce de gheata Fundu Moldovei

Foto – Fundu Moldovei

Cruce gheata Mazanaesti

Foto – Măzănăești

Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul, de obicei într-un spaţiu mai larg, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Boboteaza Vicov

Foto – Vicov

Boboteaza Dorna Arini

 

 

 

 

Foto –  Dorna Arini
gheorghiteni

Foto -Gheorghițeni-  Dorna Arini
ostra

Foto –  Ostra

În cea de-a şasea zi a lunii ianuarie, credincioşii ortodocși vin la biserică, atât pentru a participa la Sfânta Liturghie, cât şi pentru a se ruga în cadrul slujbei Aghesmei Mari, oficiată potrivit rânduielii bisericeşti în această zi. Tradiţiile moştenite de la înaintaşi se mai păstrează în Bucovina de munte , şi nu numai, în ziua de Bobotează.

Boboteaza la Câmpulung Moldovenesc.boboteaza-campulung campulunng

Și în fața Bisericii Militare „Sf. Iosif cel Nou de la Partoş” din Suceava a avut loc o slujbă de Sfinţire a Aghezmei Mari.

15844029_1800247720222993_3674754576743029966_o 15875528_1800248523556246_710320040740193162_o

 

La Siret, la slujba de de Sfinţire a Aghezmei Mari a participat și primarul orașului, Adrian Popoiu.

siret siret1

suceava

Foto Suceava

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.