Ministrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, a anunțat că la Mănăstirea Sucevița vor fi efectuate lucrări de restaurare a picturii exterioare a bisericii. Bogdan Gheorghiu a participat, alături de președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, a Mănăstirii Sucevița. Finanțarea lucrărilor s-a realizat prin Programul Național de Restaurare. Valoarea totală a finanțării este de 4.052.993,52 lei, inclusiv TVA.
„Astăzi suntem aici pentru a recepționa restaurarea picturii murale a Bisericii Învierea Domnului a Mănăstirii Sucevița. Este o lucrare de mare importantă pentru patrimoniul național românesc pentru că are și o valoare identitară. Practic vorbim de aproximativ 1.700 de metri pătrați de pictură restaurată. Sunt picturi care nu au văzut de foarte mulți ani lumina zilei pentru că erau afumate de-a lungul anilor. Acum, după 20 de ani, pentru că lucrarea a fost începută în anul 2000, putem vorbi despre o restaurare completă a picturii interioare murale. Ce pot să vă spun este că aici avem o înșiruire narativă din scene biblice și este obiectivul de cult cu cele mai multe scene biblice din România. Repet, este de mare importanță pentru patrimoniul național, cu atât mai mult cu cât foarte multe dintre aceste picturi nu văzuseră lumina zilei de mult timp şi nu puteau fi văzute de public și de credincioși. Aici va fi un șantier continuu și vreau să anunț acest lucru”, a precizat Bogdan Gheorghiu
El a arătat că a discutat cu directorul Institutului National al Patrimoniului şi va fi reluat șantierul la exterior, unde va fi continuată o lucrare de restaurare începută cu mai mulți ani în urmă.
„Aici este nevoie de reluarea lucrărilor. Şi chiar vorbeam cu restauratorii care s-au ocupat de acest șantier şi îmi spuneau că la pictura exterioară se vor aplica tehnici noi de restaurare, ceea ce va duce la o mai bună rezistență în timp. Este mult mai expusă pictura exterioară uzurii”, a afirmat ministrul culturii.
Bogdan Gheorghiu a mai adăugat că în cei 20 de ani de şantier de restaurare la Sucevița s-au format mulţi restauratori.
„Practic în timp ce s-a muncit aici a fost și școală de restauratori. Este mare nevoie de restauratori în România şi am avut foarte mult de câștigat din acest punct de vedere. Pentru că cel puțin în ultimii 12 ani, șantierul a fost condus de un restaurator care întâi a fost format aici”, a declarat Bogdan Gheorghiu.
Pe de altă parte, el a mai spus că încă de la începutul lucrărilor, specialiștii au spus că acestea vor dura minim 10 ani, pentru a se păstra originalitatea.
„A fost o muncă de migală, s-au făcut studii istorice şi studii iconografice pentru a se respecta ad literam pictura originală. Iar dacă totuși timpul a ajuns la o dublare, la 20 de ani, putem vorbi și de o finanțare care a șchiopătat din când în când prin Programul National de Restaurare. Eu voi face toate demersurile pentru ca în următorul exercițiu financiar să fie inclusă restaurarea exterioară, tot prin programul National de Restaurare, coordonat de Institutul National al Patrimoniului din subordinea Ministerului Culturii”, a încheiat ministrul Bogdan Gheorghiu.
„Îmi doresc să atragem cât mai mulți vizitatori spre Bisericile din Bucovina, care să se poată bucura de istoria și credința locului”, a încheiat ministrul culturii suceveanul Bogdan Gheorghiu.
Lasa un raspuns