Președintele-Director General al CAS Suceava, dr. Claudiu Cobuz, a emis marți, 17 septembrie, o decizie prin care medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu instituţia sunt desemnaţi să recomande investigaţia paraclinică dozarea hemoglobinei glicozilată pentru bolnavii cu diabet zaharat.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilată, pe baza recomandării făcute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competenţă/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), în mod gratuit, dar nu mai mult de două dozări/bolnav/an”, a transmis Claudiu Cobuz.

Potrivit acestuia, evaluarea se poate efectua la unul din cele 3 laboratoare de analize cu care CAS Suceava are încheiate contracte de servicii medicale paraclinice, în limita bugetului alocat.

În esenţă, controlul metabolic de durată, exprimat prin valoarea hemoglobinei glicozilate, reprezintă un parametru deosebit de important pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat. Datele actuale sugerează în mod clar că valoarea HbA1c se corelează cu momentul apariţiei şi cu riscul de invaliditate dat de complicaţiile cronice specifice.
Aceasta desemnare a medicilor de familie va permite un acces rapid şi facil al bolnavilor cu diabet zaharat la evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilată”, a mai transmis directorul general al CAS Suceava, Claudiu Cobuz.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.