Patriarhia Română a transmis că inclusiv preoții români din Ucraina au datoria „să se adecveze în mod înțelept, onest și realist” la realitatea tragică dintr-o țară „invadată și agresată militar de aproape un an”.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis un comunicat în care se referă la situația preoților de etnie română din Ucraina, după ce unii dintre aceștia au acuzat serviciile ucrainene „de prigoană”, în urma verificărilor făcute în lăcașurile de cult. Serviciile secrete ucrainene susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă cu expulzarea, potrivit digi24.

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă”, transmite Bănescu, care face un apel către preoți, invlusiv din Ucraina, „să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la realitatea tragică din țara vecină, „invadată și agresată militar de aproape un an”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”, spune Bănescu. „BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist.

Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă. Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.