Candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Suceava, Tiberius Brădățan, atrage atenția că mirosurile pestilențiale pot afecta starea de sănătate a populației.

Acesta a reamintit că în Suceava a fost dată în folosință o Stație de Epurare a Apelor Uzate neconformă, deoarece instalația de uscare rapidă a nămolului, care are rolul să nu lase particulele să pătrundă în atmosferă, nu a fost executată. Astfel, tone de nămol cu reziduu biologic sunt lăsate în aer liber, la stația de epurare, emanând mirosuri pestilențiale și prezentând risc de îmbolnăvire a populației.

„O stație de epurare este un grup de instalații construite pentru a îndepărta poluanții din apele uzate, situație față de care recepționarea acestei investiții fără instalația de uscare a nămolului, nu este conformă și nu atinge obiectivele pentru care a fost făcută investiția”, a declarat Brădățan.

Brădățan afirmă că sucevenii au semnalat, pe bună dreptate, mai întâi, mirosul pestilențial apărut în zona Mall, care, mai apoi, a fost simțit în tot orașul.

Acesta atrage atenția că mirosul poate deveni o sursă de infecție, deoarece mirosul este rezultatul descompunerii materiei organice sub acțiunea unor bacterii, a unor germeni care sunt purtați pe calea aerului.

Candidatul a reamintit că în 2015 a fost un scandal public preluat în mass-media locală și națională pe această temă, iar atunci s-a arătat că nămolul era uscat în mod natural, pe o platformă betonată din incinta stației de epurare.

„Rezolvarea găsită de edilul municipiului, de a muta nămolul la 4 km de stația de epurare, dupa fosta Termica, nu este o soluție, atâta vreme cât uscarea are loc tot în mod natural, iar starea de sănătate a populației poate fi afectată”, a concluzionat Brădățan.

Membrul PSD subliniază faptul că Stația de Epurare a apelor Uzate a fost proiectată și executată necorespunzator de către o firmă spaniolă. Deși lucrarea nu a fost finalizată, ea a fost recepționată de municipalitate, devenind astfel un pericol public pentru cetățenii municipiului Suceava.

„De 5 ani de zile primarul nu a luat nicio măsură de rezolvare a acestei amenințări la adresa sănătății sucevenilor si mă exprim categoric împotriva perpetuarii acestei stări de fapt”, a conchis Tiberius Brădățan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.