Urmând exemplul orașelor Liteni și Dolhasca, care și-au chemat locuitorii la referendum pentru a hotărî ce fel de unitate administrativă va fi localitatea în care locuiesc, Broșteniul supune dezbaterii publice ideea de referendum pentru a reveni la statutul de comună.
„Primăria orașului Broșteni, informează că în conformitate cu prevederile Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică se supune dezbaterii publice următorul proiect de act normativ.
Proiectul de hotărâre poate fi studiat la sediul primăriei, la secretarul orașului precum și pe pagina de internet. Recomandările cetățenilor cu privire la acest proiect pot fi depuse la registratura primăriei până la 20 mai 2016”, se arată în comunicatul Primăriei Broșteni.
Cauza principală pentru această măsură ar fi faptul că, deși localitatea se numește oraș, locuitorii trăiesc încă la fel ca pe vremea când erau comună. Activitatea economică a orașului nu este mai mare acum, dimpotrivă s-a mai restrâns față de acum câțiva ani, drept pentru care este normal ca administrația locală să ceară părerea cetățenilor pe care îi administrează. „Organizarea referendumului local se circumscrie dreptului comunităților locale, de a fi consultate cu privire la problemele de interes deosebit ale unităților administrativ-teritoriale. Comuna Broșteni a fost declarată oraș odată cu integrarea în uniunea Europeană. Prin această lege au fost declarate orașe mai multe comune ce se încadrau în normele europene.
Întrucât din anul 2004 și până în prezent nu s-au îmbunătățit semnificativ condițiile de trai ale locuitorilor, aceștia trăind în continuare la oraș în condiții de comună, iar cetățenii nu au venituri suplimentare, propun organizarea unui referendum local în condițiile Legii nr. 3/2000, în data de 10 iulie 2016”, anunță primarul orașului.
Astfel, cel puțin 10% din populația cu drept de vot este așteptată la secțiile de vot în data de 10 iulie, pentru a hotărî dacă vor să fie locuitorii unui oraș sau al unei comune.
Lasa un raspuns