Dacă în restul ţării domnii sunt cei care oferă mărţişoare, în Bucovina situaţia stă exact invers. Acest obicei este unul vechi: la începuturi, fetele le legau băieţilor necăsătoriţi o aţă albă cu roşu la încheietura mâinii pentru a fi feriţi de primejdie atunci când merg să muncească sau să vâneze. Cum acest obicei avea loc la începutul primăverii, a fost înlocuit cu timpul cu mărţişorul de 1 Martie.

Firul alb reprezinta sinceritatea , respectul , prietenia , rosul reprezinta dragostea, sau in foclor primavara este interpretata cromatic prin  culoarea rosie.

Acest simbol al primaverii si al revenirii la viata este purtat la vedere o saptamana sau o luna , iar spre deosebire de alte zone ale tarii , in Bucovina fetele daruiesc martisor flacailor, nevestele – sotilor si nu invers.

Se spune ca daca nu porti martisor in piept macar in prima zi a luni, vei avea ghinion in dragoste.

In timpurile vechi , dupa razboi , cand lumea era necajita , iar matasea nu era accesibila, martisorul era confectionat din fir de lina alba si fir de lana rosie vopsita natural cu plante: ( coaja de ceapa rosie, sunatoare , scoarta de crusin )

Dupa ce se termina perioada de purtat martisorul, acest fir se lega de creanga unui pom roditor din doua motive.

Se credea ca si acel pom va rodi frumos si fata care lega firul in pom va avea parte de iubire , iar gandurile ei ascunse de dragoste vor da roade.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.