Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, s-a întâlnit, luni, 26 februarie, la Palatul Administrativ cu reprezentanții asociațiilor comunităților etnice din județul Suceava. Principalele teme ale discuțiilor fiind legate de problemele cu care se confruntă etniile din Bucovina, precum și acțiunile desfășurate în Anul Centenarului și în care pot fi implicate acestea.

 La întâlnire au participat reprezentanții a zece etnii, respectiv Azad Mandalian, din partea Uniunii Armenilor din România,  Sorin Golda, președintele filialei Suceava a Federației Comunităților Evreiești din România, Antonia Maria Gheorghiu, președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România- Forumul Regional Bucovina, Carmen Lupu, din partea Asociației Italienilor ROASIT Suceava,    Adriana Clara Hapenciuc, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Organizația Teritorială Suceava, Cazimir Longher, din partea Uniunii Polonezilor din România, filiala Suceava,  Lucian Dimitriu, din partea Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, sucursala județului Suceava, Cristian Afanasov, din partea Camerei Bilaterale de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, Ilie Sauciuc, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Bucovina și Maria Saghin, din partea Comunității Culturale a Rutenilor din Suceava.

 Președintele CJ, Gheorghe Flutur, a precizat că în cadrul discuțiilor, a prezentat intenția de realiza în acest an, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului, un proiect nou,  BUCOVINA, MICA EUROPĂ, prin care vor putea fi evidențiate, pe lângă istoria pe aceste locuri, patrimoniul cultural, meseriile, portul și gastronomia specifice fiecărei etnii. 

De asemenea s-a convenit că este oportună o întâlnire cu ambasadori și cu parlamentarii minorităților din județul Suceava.

Pornind de la buna colaborare pe proiecte precum Pelerin în Bucovina sau Hora Bucovinei, etniile vor fi mult mai prezente la evenimentele organizate de CJ Suceava în cadrul Centenarului.

Cu implicarea departamentelor de Turism și Diaspora ale CJ Suceava se vor prezenta pe site-uri trasee turistice cu obiective ale etniilor din județul Suceava și se vor identifica povești de succes ale etnicilor”, a declarat Flutur.

În final a fost realizată o listă cu problemele ridicate și cu propuneri ale celor prezenți, urmând a fi preluate spre analiză de departamentele de resort ale CJ Suceava. Unele propuneri vor putea fi deja incluse în cadrul evenimentelor care au loc în județul Suceava cu ocazia Centenarului.

La final s-a convenit permanentizarea acestor întâlniri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.