Sărbătoarea Învierii Domnului este considerată de bucovineni cea mai mare și, mai ales, cea mai spirituală sărbătoare de peste an. Aici, tradițiile se păstrează și sunt respectate cu aceeași consecvență și sfințenie ca acum câteva sute de ani, iar bucatele pregătite de bucovineni au încă gustul de odinioară.

An de an, aici ajung oameni din toate colțurile țării noastre, dar și din străinătate, iar de departe, una dintre cele mai deosebite atracții este MOCĂNIȚA Huțulca din comuna Moldovița, care oferă pe lângă peisaje pitorești, bucate pentru care mulți aleg să se reîntoarcă. 

Bătrâna mocăniță a devenit un brand internațional și este un „must-see” pentru toată lumea, mai ales în perioadele de vacanțe.

Pentru cei care vor fi prezenți  anul acesta la Moldovița pentru a admira frumusețile zonei, dar și pentru a gusta din alesele mâncăruri bucovinene, producătorii locali Ionuț și Olga Hauca au dezvăluit deja surprizele culinare cu care îi așteaptă pe oaspeți.

Veteran în povestea Mocăniței, cu o experiență de peste 15 ani în turism local, Ionuț Hauca recunoaște că, în ciuda anilor ce s-au scurs, calitatea a rămas cea mai importantă carte de vizită a sa. Poate și pentru că niciodată nu a făcut rabat de la ea și poate și pentru că în zonă n-a mai reușit nimeni să se remarce cu produse 100% autentice la fel cum a reușit el.

Îi place să spună că nu are clienți, ci oaspeți, iar la fel ca orice bucovinean are grijă ca aceștia să nu plece niciodată nemulțumiți și, deși, asta nu-i drept cea mai simplă treabă, Ionuț știe de ce ingrediente are nevoie pentru a fi pomenit și peste multă vreme.

Și dacă tot veni vorba de rețete, carnea de mistreț este vedeta meniului pe care Ionuț și Olga îl propun și pentru aceste Sărbători Pascale, gama lor de produse reușind să satisfacă și gusturile celor mai exigenți clienți, care oricând ar putea face, de exemplu, diferența dintre carnea de mistreț și cea a unui animal domestic.

N-a fost niciodată cazul de așa ceva, pentru că, prin multă muncă și seriozitate, Ionuț și Olga au reușit să fie cunoscuți de tot mai mulți turiști, de fotografi profesioniști din țară și din județ, fiecare dintre ei contribuind la promovarea lor și a produselor pe care le ei le oferă.

Pastramă și salam de mistreț, kaiser  și slănină de mistreț, caltaboși, sunt doar câteva dintre bunătățile pe care le găsiți de Paști la Mocănița la cei mai cunoscuți localnici ai locului devenit Popas pentru cei care se plimbă cu vechiul trenuleț cu abur.

Nu vor lipsi nici preparatele la ceaun sau la grătar, nici afinata bucovineană și nici bunătățile dulci.

Vor ajunge pentru fiecare, mai ales că de pe 1 mai și până pe 9, Mocănița va face câte 4 curse pe zi: la 10, la 12, la 14 și la 16.

Povestea Mocăniței de la Moldovița are alt farmec dacă este pusă la pachet și cu răsfățul culinar, iar de asta s-au convins toți cei care au trecut pe aici.

Așadar, dragă turistule, de pașii te vor purta spre bijuteria pe șine de la Moldovița, să alegi ce este mai bun pentru sufletul și papilele tale gustative! Ne vei mulțumi mai târziu…!

 

 

Foto credit: SORIN ONIȘOR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.