Comuna suceveană Iaslovăț continuă și anul acesta să se dezvolte, dovadă fiind multele proiecte guvernamentale, europene și locale în curs de implementare. Primarul Ion Cotoară a ținut să sublinieze că și bugetul localității este unul generos și mai mare decât în anul 2023. De altfel, edilul a precizat că 50% din valoarea totală a acestuia este destinat investițiilor, iar 50% sunt bani necesari funcționării.

În ceea ce privește obiectivele de investiții, prin PNRR, unitățile școlare din comună vor beneficia, în perioada următoare, de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale noi. Ion Cotoară a declarat că prin acest proiect, se dorește aducerea unei contribuții semnificative la îmbunătățirea calității învățământului, care să ofere elevilor și profesorilor din Iaslovăț resursele și facilitățile necesare pentru un viitor de succes.

Tot cu fonduri europene atrase de Primăria Iaslovăț prin PNRR Școala Gimnazială nr. 2. este beneficiara unui proiect de reabilitare moderată, ce prevede modernizarea izolației termice a clădirii, cu polistiren de 15 cm, modernizarea instalației electrice – cu corpuri de iluminat inteligente, montarea de parchet clasic în toate sălile de clasă, dar și reabilitarea pereților interior ai clădirii prin gletuire și văruit. De asemenea, investiția prevede și realizarea de instalații pentru reducerea consumului de energie termică și electrică, dar și instalații pentru producerea energiei termice.

Un alt proiect important ce se realizează cu fonduri europene este cel privind Planul Urbanistic General al comunei, investiție finanțată tot prin PNRR.

Cu fonduri guvernamentale, atrase de Primăria Iaslovăț prin Agenția Fondului Pentru Mediu, va fi implementat proiectul ce prevede creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Școala Gimnazială nr. 1 Iaslovăț. Potrivit edilului, proiectul se ridică la 9 milioane de lei, din care 5 milioane de lei sunt de la Agenția Fondului pentru Mediu, iar 4 milioane de lei de la bugetul local al Primăriei Iaslovăț.

„Lucrările presupun termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică, realizarea etajării unui corp de școală, extinderea camerei tehnice,  a cabinetului medical și a sălii de tratamente, izolarea planșeelor, înlocuirea pardoselilor și a tâmplăriei, precum și realizarea de trotuare. Eu zic că se fac lucrări de calitate, iar beneficiarii finali – elevii și profesorii –  vor dispune de un mediu școlar mult mai plăcut și atractiv”, a declarat primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară.

La Iaslovăț se investește și în infrastructura rutieră. Așa se face că, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, 5,6 kilometri de drumuri comunale din localitate vor fi modernizați. Potrivit edilului, investiția se află în procedură de licitație, iar, imediat ce vor fi îndeplinite toate condițiile legale, vor demara și lucrările.

Pentru o gospodărire eficientă a comunei, prin Grupul de Acțiune Locală Sucevița – Putna, primarul Ion Cotoară va achiziționa un tractor cu dublă tracțiune, utilaj care va completa parcul auto al Primăriei.

Și cum bugetul local permite, pe lângă cofinanțările aferente proiectelor guvernamentale și europene, în localitate vor fi realizate și anul acesta o serie de investiții pe fonduri proprii. Astfel, va fi amenajată curtea Primăriei, vor fi construite trotuare de-a lungul Drumului Național 2K, iar rețeaua electrică din zona Pact Pomană va fi extinsă și va fi amplasat și un post de transformare. Totodată, Primăria va asigura finanțare și pentru lucrările începute în anul 2023.

Și pentru că agenda primarului Ion Cotoară nu este niciodată goală, acesta lucrează permanent la găsirea soluțiilor pentru creșterea confortului cetățenilor pe care îi reprezintă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.