Premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, prezintă astăzi, 5 noiembrie, într-o conferință de presă, bugetul pe anul viitor.

Din primele declarații făcute de Victor Ponta și Daniel Chițoiu la Palatul Victoria, rezultă că aceștia au finalizat cu bine negocierile cu FMI, UE și Banca Mondială, în ceea ce privește bugetul pe 2014.

Printre modificările care vor avea loc, se numără creșterea salariului minim în două tranșe, astfel încât din ianuarie acesta va fi de 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014, de 900 de lei. De asemenea, din al doilea semestru al anului 2014, va avea loc o scădere semnificativă a contribuțiilor de asigurări sociale, de 5 %, cu condiția ca Guvernul să identifice, până la 1 iulie 2014, toate resursele astfel încât impactul să fie neutru. Scăderea CAS se va aplica doar în cazul angajatorilor, în timp ce angajații vor plăti la fel ca și până acum. De asemenea, s-a discutat o creștere a pensiilor și s-a decis ca aceasta să fie de 3, 76 %.

De cealaltă parte, în conferința de presă de astăzi s-a precizat stabilirea perceperii unui impozit nou, pentru construcții speciale, printre care se numără rețelele de transport, rețelele electrice, depozite, magazii. Acest impozit se va percepe doar persoanelor juridice.

Bugetul pe anul 2014 va fi prezentat de Guvern săptămâna viitoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.