Luni, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, împreună cu președintele Gheorghe Flutur au dezvelit bustul generalului Iacob Zadik, de pe Aleea Unioniștilor din vecinătatea Palatului Administrativ din Suceava.

Bustul a fost realizat la inițiativa Primăriei Suceava, iar la dezvelire, un sobor de preoți în frunte cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, a oficiat o scurtă slujbă. Între participanții la eveniment s-au numărat primarul Ion Lungu, viceprimarii Teodora Munteanu și Lucian Harșovschi, ministrul Turismului și Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, prefectul Alexandru Moldovan, subprefectul Cristian Șologon, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, vicepreședinții CJ, Niculai Barbă și Vasile Tofan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, parlamentarii suceveni Ioan Balan, Bogdan Gheorghiu, Angelica Fădor, Florin Pușcașu, Dorel Acatrinei, Mirela Adomnicăi, dar și consilieri locali și județeni.

„Trebuie să predăm generațiilor viitoare lecția Unirii Bucovinei cu Țara și trebuie să apreciem această zi specială premergătoare Marii Uniri! Anul viitor, pe Aleea Unioniștilor va fi pus și bustul lui Mihail Kogălniceanu”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Pe Aleea Unioniștilor se mai află bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al artizanului Unirii Bucovinei cu Țara, Iancu Flondor.

În mesajul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a urat La mulți ani bucovinenilor. 

„La mulți ani, bucovineni! La mulți ani, Bucovina mea dragă! Sunt bucuros că particip la evenimentul dedicat celor 104 de la unirea Bucovinei cu Țara. Gândul meu se îndreaptă către frații noștri români din Cernăuți, pentru că este o perioadă tulbure și ne rugăm Lui Dumnezeu să se încheie acest război nedrept! N-am să uit niciodată solidaritatea din fruntieră, când dumneavoastră, dragi bucovineni și suceveni, ați venit cu mâncare caldă la frații noștri care fugeau de-acasă!”, a spus președintele Gheorghe Flutur.

De cealaltă parte, prefectul Alexandru Moldovan a precizat că numărul mare de oameni adunați la dezvelirea bustului generalului Iakob Zadik, reprezintă un mesaj puternic de unitate și de speranță. Totodată, prefectul a apreciat și implicarea autorităților locale și județene în evenimentele dedicate cinstirii înaintașilor noștri.

Subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, a spus că „este un moment de reală bucurie că astăzi pot să vă transmit gândul de patriotism pe care îl simțim când suntem în centrul Sucevei. Trebuie să fim uniți și să ne iubim patria, să sădim în sufletele copiilor noștri această dragoste de țară, să ne iubim patrimoniul și să fim români adevărați”. 

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a felicitat autoritățile locale pentru evenimentele organizate pentru a marca cei 104 ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.