Unul dintre elementele asociate cu starea de bine este confortul termic. De asta ne încântă locurile bine încălzite iarna și cele răcoroase vara. Evident, nu este singurul, dar alături de mâncare bună, aer curat, liniște și gazde primitoare este parte din secretul succesului unei pensiuni. 

Elemente moderne disimulate în decorul rustic

O amenajare în stil rustic este o alegere inspirată și avantajoasă pentru o pensiune. Pe de o parte este mai simplu de realizat, pe de alta este ușor de întreținut. În plus, se încadrează mai bine cu decorul natural, este primitoare și agreabilă pentru turiști. Este însă necesar ca elementele moderne să fie corect integrate, fără a face o notă discordantă supărătoare din punct de vedere estetic. 

Dat fiind faptul că sobele cu lemne sunt în mod evident depășite, iar cele mai multe dintre pensiuni folosesc centrale termice pe gaz, în încăperi este necesară montarea radiatoarelor. Ideale sunt cele echipate cu sisteme de aerisire, precum și cele cu aripioare pentru a facilita disiparea căldurii, toate acestea având rolul de a mări randamentul oricum foarte bun pe care îl au toate modelele moderne de calorifere din otel. 

Un avantaj demn de luat în seamă este că dimensiunea acestora, modul de prindere și sistemele de reglare, deschis/închis, sunt astfel gândite încât permit mascarea caloriferului cu structuri personalizate din lemn care să se integreze perfect în ambientul din cameră. 

Sisteme pentru gestionarea inteligentă a consumului

Într-o pensiune nu toate camerele sunt mereu ocupate și nu toți oaspeții au nevoie de aceeași temperatură. Pentru a oferi fiecăruia exact ceea ce are nevoie, soluția optimă o reprezintă termostatele inteligente. Cu ajutorul acestora se poate obține o reducere a facturilor pentru electricitate și gaz cu până la 45-50%. 

Termostatul poate oferi nu doar temperatura ideală de care au nevoie musafirii, dar și posibilitatea de ține camerele neocupate la temperatură minimă de siguranță în sezonul rece (de regulă undeva la 10-12 grade Celsius), astfel încât acestea să poate fi încălzite rapid atunci când este necesar, mai ales în cazul unei pensiuni unde sejururile oaspeților au durată variabilă sau atunci când nu toate încăperile sunt ocupate.

În mod evident util iarna, un termostat inteligent este necesar și vara, întrucât poate controla sistemele de climatizare. Pentru reducerea costurilor asociate confortului termic, în sezonul cald pot fi luate în calcul și obloanele, jaluzelele și parasolarele montate în dreptul ferestrelor. Blocând radiația solară, acestea contribuie la menținerea unei temperaturi confortabile în interior, fără consum de energie. 

Energie, fără costuri suplimentare

Orice gospodărie poate obține energie gratis. Evident este necesară o investiție inițială, dar costurile se pot amortiza rapid. Cea mai simplă modalitate o reprezintă panourile solare pentru obținerea apei calde, element important al confortului și un atuu pentru o pensiune care se respectă. 

Panourile se pot monta foarte ușor, nu afectează în niciun fel aspectul general sau mediul ambiant și produc cantități importante de apă caldă, cu doar câteva ore de soare pe zi. Ceea ce este cu adevărat demn de luat în seamă este că folosind panouri solare, o pensiune ocupată la capacitate maximă nu va avea niciodată probleme cu debitul de apă caldă pentru oaspeți. Este de la sine înțeles că suprafața acestora trebuie calibrată la consum, dar odată montate, acestea își vor face treaba fără niciun cost suplimentar.   

În condițiile în care facturile energetice au crescut foarte mult, gestionarea atentă și proactivă a resurselor este o necesitate atât pentru o locuință de familie, dar și pentru o pensiune, unde confortul termic este un aspect foarte important al ospitalității, cu beneficii atât pentru buget, cât și pentru mediu. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.