În anul 1918 s-a născut preotul Constantin Galeriu,  unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie, luptător anticomunist, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti (decedat 2003).

 

 1. Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timișoara. Monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.
 2. Împaratul Joseph al II–lea al Austriei ordonă reprimarea răscoalei conduse de Horea.
 3. Războiul de Independenţă. Reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.
 4. Printr-un act semnat la Sigmaringen, prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, este desemnat prinț moștenitor al coroanei României.
 5. A murit Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Greuceanu”, „Înşir-te mărgăritari”.
 6. Ion Mihalache devine președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde va și muri, în 1963.
 7. Acordul de la Dayton (SUA). Este elaborat acordul de pace asupra Bosniei, între președinții bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman și sârb, Slobodan Milosevici. Acordul va fi semnat oficial  la 14 decembrie 1995, la Paris. Sfârșitul războiului civil din Bosnia.
 8. A murit gazetarul sportiv Ioan Chirilă.
 9. A încetat din viaţă  compozitorul Ion Cristinoiu. A compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, plus muzică de film şi corală.
 10. NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.
 11. A murit preotul și dizidentul Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.