În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, a avut loc incendiul din clubul Colectiv din București. În urma incendiului au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

În anul 1992, în noaptea 29-30 octombrie 1992, soţii Aldea-Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier. Ion Aldea-Teodorovici a scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Participând la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere naţională în R.S.S.M., lansând cântece de un profund patriotism, cum sunt „Suveranitate”, „Sfântă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” și altele, cântăreața Doina Aldea-Teodorovici devenise simbolul Moldovei.

În anul 1497 are loc lupta de la Cernăuţi. Ştefan cel Mare al Moldovei înfrânge resturile armatei polone, alungându-i din ţară. Victoria deplină a lui Ştefan cel Mare asupra invadatorilor.
În anul 1595 ariergarda otomană este surprinsă la Giurgiu de Mihai Viteazul şi zdrobită, iar robii luaţi de turci sunt eliberaţi.
În anul 1768 Poarta Otomană declară război Rusiei Ţariste
În anul 1823 împăratul Rus vizează hotărârea Consiliului de Miniştri privind supunerea ţuicii transportate din Basarabia spre Rusia aceluiaşi acciz  pe care îl plăteau fabricanţii din Guberniile Novorosiei (Rusia Nouă).
În anul 1863 prin decret domnesc se înfiinţează la Bucureşti “Şcoala de litere”, instituţie de învăţământ superior, premergătoare universităţii.
În anul 1916 arhiepiscopul Anastasie e oficiat la Soroca (Basarabia ţaristă) serviciul divin de sfinţire a noii biserici construite de moşierul F.A. Aleinikov pe teritoriul cimitirului ortodox.
În anul 1922 are loc greva generală a muncitorilor din Arad împotriva măririi duratei timpului de lucru la 10 ore, România
În anul 1930 are loc premiera primului film sonor vorbit în româneşte – Ciuleandra, ecranizare după Liviu Rebreanu.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.