Vineri, 31 mai 2019, la ora 17:00, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, va avea loc lansarea cărții  „Strigătul lui Benjy”, de Călin-Horia Bârleanu.

Evenimentul se va desfășura în Sala de Artă „Elena Greculesi”.
Invitați: Alina Ciupercovici, psiholog; Cristian Balan, artist plastic; Ozana Ciobanu, scriitoare; Călin-Horia Bârleanu, autorul cărții lansate.
Moderatorul evenimentului va fi dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”.

„În afara sensurilor care se ascund în strigătul lui Benjy, cod de comunicare imposibil de tradus pentru cei mai mulți dintre apropiații lui, ne-a interesat posibilitatea de a-l integra pe atât de neobișnuitul erou al romanului scris de Faulkner într-o categorie care a existat, pe făgaș arhetipal, dintotdeauna în imaginarul modern, și nu numai, al umanității. Din perioada fabulelor sau, uneori, evident, în absența culturii și a instruirii, în spațiile arhaice, alteritatea, figura unui om diferit, complet altfel, pare să fi reprezentat o constantă, cu atât mai mult cu cât imago Christi a servit până astăzi ca prototip pentru tot ceea ce înseamnă pentru orizontul uman diferența.
Am ajuns, astfel, la arhetipul de tip trickster și, dincolo de el, la o componentă a psihologiei acestuia, vizibilă prin interacțiunea tipologiilor atinse de arhetip cu grupurile sociale în care încearcă să se integreze, întotdeauna ca exercițiu interior, prin eforturi ale voinței sau ale codului moral-ideologic” (Călin Bârleanu).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.