Călin Popescu Tăriceanu, a explicat, în ediţia de miercuri a emisiunii „Subiectiv”realizată de Răzvan Dumitrescu, că a evitat să comenteze declaraţia doamnei Stanciu, şefa ICCJ.

Este vorba despre declaraţia de miercuri a Liviei Stanciu, care a spus că „ceea ce s-a întâmplat în Parlament demonstrează că legea nu este egală pentru toţi cetăţenii României”, referindu-se la votul dat în cazul premierului Victor Ponta.

„Cred că doamna Stanciu ar trebui să pună mână să citească Constituţia. Procedurile care au avut loc în Parlament sunt prevăzute de Constituţie. Cererea de urmărire penală, votul Parlamentului şi decizia suverană a Parlamentului.”

Tăriceanu a adăugat că imunitatea nu este un element de protecţie a celui care are imunitate.
„Acum, să vorbim despre imunitate. Doamna Stanciu priveşte imunitatea ca Gigel de la sculărie – care nu înţelege ce e aia imunitate pentru parlamentar sau pentru premier. Imunitatea este un instrument care nu se adresează protecţiei celor care au imunitate, ci cetăţenilor care au dat vot de încredere unor persoane, care să le reprezinte interesele publice. Poate nu ştie. Imunitatea este pentru a proteja cetăţenii de a nu rămâne fără reprezentare.”

Tăriceanu a explicat că justiţia este predispusă la excese, pe fondul faptului că nu este o structură democratică.

„Sunt filtre care previn abuzurile potenţiale. Abuzuri pot face orice instituţii. Şi guvernul poate face abuzuri. Există un mecanism de control? Da. Parlamentul. În cazul justiţiei, există posibilitatea unui exces? Da. Puterea mai mare corupe. Puterea exercitată fără control corupe. În ţările democratice există „checks and balances”, un sistem pentru evitarea derapajelor. La noi asistăm la un derapaj grav.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.