Duminica alegerilor a trecut ca o stafie cuminte în eternitate, consființind victoria unei alianțe asupra unor partide măcinate de invidii și orgolii, care le împiedică să conlucreze. Calm plat politic și nici măcar o briză care să mai agite steagurile moleșite ale României.

25 mai 2014 poate fi declarată cu lejeritate ziua în care grătarul a bătut politica, deoarece majoritatea oamenilor a preferat să caute aerul curat al poienilor sau ștrandurilor. Atmosfera etufantă a campaniilor electorale și bizareria afișelor electorale puse unde nu te aștepți a avut exact efectul invers celui scontat, prezența la vot fiind mult sub cea scontată și trâmbițată.

Dincolo de rezultatele alegerilor, nu ne putem opri să ne întrebăm când se va legifera trecerea de la alegeri libere la sistemul american cu electori? Până la urmă și așa poporul nu știe ce să aleagă și este oricum dezinteresat s-o mai facă, de ce să nu ne scutim de cheltuieli inutile? Degringolada PNL a dus la o reducere accentuată a procentajului obișnuit, PDL rezistă, dar voturile PMP și FC sunt luate de la partidele de dreapta și nu din stânga, sau de la nehotărâți ceea ce prezervă status quo-ul din politica dâmbovițeană.

După trimiterea lui Gigi Becali la Bruxelles, aproape din pușcărie, prin cedarea unui loc câștigat în alegeri de România Mare, aceste alegeri au consființit un nou exemplu de politică românească, acela de a trimite în Parlamentul European pe oricine are un nume cunoscut, indiferent dacă este actor sau sportiv. Dacă pentru țările dezvoltate PE este un organ de conducere paralel celor interne fiecărei țări, pentru români el este o vitrină cu trofee de vânătoare.

Am mai spus-o și vreau să mă repet, câtă vreme oamenii care nu conduc fac parte din categoria – am să fac – și nu din categoria – am făcut – prezentul nostru va fi mereu amânat și viitorul copiilor noștri nu va apuca să mai vină. Dezinteresul cu care s-au pregătit alegerile pentru cele peste 3 milioane de alegători români care muncesc sau chiar trăiesc peste hotare și coada de la Ambasada Ungariei care se lungește pentru obținerea cetățeniei acestei ţări, ar trebui să tragă sirena mobilizării naționale, dar cum vin căldurile și încă mai sunt reduceri la tarifele de litoral, mă tem că treaba se amână pentru la toamnă, când ploaia și frigul ne vor readuce în fața tastaturilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.