Pavel Felghenhauer, un analist militar rus care a devenit cunoscut pentru publicațiile sale despre conducerea politico-militară a Rusiei, susține că venirea primăverii și condițiile asociate de pe teren ar putea explica „pauza” Moscovei în încercarea sa de a captura Kievul și alte orașe ucrainene majore din nordul și vestul țării.

Campania de vară va fi cel mai probabil decisivă, consideră analistul militar rus Pavel Felghenhauer

„Campania de iarnă este practic încheiată. Vor fi inundații și mai mult noroi. Odată ce vine luna mai, totul se va usca și apoi urmează campania de vară, care cel mai probabil va fi decisivă”, a declarat Felgenhauer pentru Al Jazeera.

„În acest moment va avea loc o pauză, cu armata rusă explicând populației că `totul este OK, totul este sub control, asta e o pauză`. Însă totul continuă, iar obiectivele vor fi atinse în cele din urmă”, a adăugat analistul rus.

Potrivit Al Jazeera, forțele ruse par să își fi mutat atenția de la ofensiva terestră care viza Kievul, pentru a prioritiza în schimb ceea ce Moscova numește „eliberarea” regiunii disputate Donbas, ceea ce sugerează intrarea într-o nouă fază a războiului.

Pare să fie prea devreme pentru a ne da seama cu exactitate încotro se îndreaptă lucrurile. Intrarea forțelor ruse într-o postură defensivă în apropiere de Kiev indică o recunoaștere a faptului că rezistența ucraineană pe care au întâmpinat-o a fost surprinzător de acerbă.

Pe de altă parte, trupele invadatoare ar putea căuta să continue războiul cu obiective mai restrânse – nu neapărat ca scop final, ci ca o metodă de a se regrupa după eșecurile inițiale și pentru a folosi regiunea Donbas ca nou punct de plecare, sunt de părere unii analiști.

Armata rusă resimt presiunea ucraineană în mai multe zone ale țării, iar SUA și alte state occidentale accelerează transferurile de armament și provizii către Ucraina. În ultimele zile, oficialii americani au precizat că au văzut semnale că apărarea ucraineană a trecut la ofensivă în diverse regiuni, iar armata ucraineană a recuperat deja mai multe localități.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.