Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele, campania de vaccinare antipneumococică fiind programată să înceapă în luna septembrie.

Reprezentanții autorității avertizează, în comunicatul de presă postat pe pagina de internet, că bolile pneumocice pot provoca în rândul copiilor afecțiuni grave sau chiar decese.

Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia, o boală care poate fi prevenibilă prin vaccinare, a devenit principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Vaccinul achiziționat de țara noastră, prin Ministerul Sănătății, este sigur, eficient și de calitate, se mai precizează în comunicat.

Ministerul Sănătății a parafat un acord-cadru de achiziție pentru 4 ani, pentru livrarea a peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic, necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018.

Campania de vaccinare gratuită va demara în septembrie. Vaccinul pneumococic se administrează copiilor conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie. Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, ministerul va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat încă de acum zece ani includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. România a inclus în Programul Național de Vaccinare acest vaccin în 2013, dar până în acest an nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă în țară. Vaccinul este folosit în peste 100 de țări, printre care Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite.

Vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial, mai arată Ministerul Sănătății.

 

Sursa: www.legestart.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.