În cadrul unei acţiuni desfăşurate în perioada 03 – 06 iulie 2014 de către poliţiştii suceveni, au avut loc activităţi preventive de informare a turiştilor, dar s-au aplicat şi sancţiuni de peste 70 de mii de lei, aplicate agenţilor economici din domeniul hotelier.

Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, în perioada iulie – octombrie 2014, poliţiştii suceveni desfăşoară campania de prevenire a infracţionalităţii Turism în Siguranţă.

Campania are ca grup ţintă turiştii care se vor afla pe teritoriul judeţului, dar şi operatorii de turism şi unităţile hoteliere locale. Campania vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

În perioada 03 – 06 iulie, poliţiştii de prevenire, împreună cu poliţiştii rutieri şi din structurile de ordine publică de la nivel judeţean, dar şi de la nivelul subunităţilor de poliţie, au desfăşurat activităţi de informare şi responsabilizare a turiştilor aflaţi pe raza judeţului Suceava. Au fost constituite puncte de informare, purtându-se discuţii cu conducătorii auto şi pasagerii în vederea conştientizării pericolelor la care se expun dacă nu respectă reguli preventive minime. Turiştii au primit din partea poliţiştilor afişe şi pliante cu recomandări preventive pe linia prevenirii tâlhăriilor şi a furturilor din auto şi genţi şi buzunare.

De asemenea, la data de 05 iulie a fost desfăşurată o activitate de informare pe linia prevenirii furturilor de şi din auto, în incinta Târgului de maşini de la Cumpărătura. Au fost distribuite peste 200 de materiale preventive, comercianţii fiind instruiţi cu privire la riscurile la care se expun prin vânzarea unor componente auto provenite din săvârşirea de infracţiuni. Totodată, cetăţenilor li s-a recomandat să cumpere piese şi componente numai de la unităţi acreditate în acest sens şi cu documentaţie.

Activităţile preventive au fost completate şi de acţiuni de constatare ale structurilor operative, pe perioada celor trei zile fiind desfăşurată o acţiune complexă a Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Suceava, pe linia respectării legislaţiei în domeniul turismului.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigarea Fraudelor au acţionat pe linia prevenirii şi constatării faptelor în domeniul hotelier şi alimentaţiei publice, fiind constatată o infracţiune la Legea 241/2005.

De asemenea, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.500 lei, din care 13 la Legea 12/1990 şi 2 la alte acte normative. Au fost executate 36 de controale la unităţi economice, din care la uneia i s-a suspendat activitatea. La acţiune au participat 22 poliţişti şi 2 lucrători din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.

Pentru ca zilele libere din perioada de vară, fie concediu, vacanţă sau doar weekend petrecute departe de agitaţia oraşului, să fie reuşite, poliţiştii suceveni vă readuc în atenţie o serie de măsuri pe care le puteţi lua, pentru a vă feri de infractori:

PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!

Poliţiştii vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când mergeţi să vă relaxaţi, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit. Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv. Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă! Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

ÎN STAŢIUNILE TURISTICE

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi! Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente. Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior! Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru. Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente! Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor! Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)! În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere. Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă. Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

SIGURANŢA AUTOTURISMULUI

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii. Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat. Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi. Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante. Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta la nevoie. Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

DACĂ EFECTUAŢI UN SEJUR ÎN AFARA ŢĂRII

Dacă decideţi să vă petreceţi concediul în altă ţară, interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia statului respectiv, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor României, informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, pe site-ul www.mae.ro. Informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari. Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon. Alegeţi cu atenţie agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul dorit. Căutaţi referinţe despre aceasta întrucât au fost situaţii în care ofertele “generoase” erau, de fapt, înşelătorii!

campanie politisti poza 3 poza 4

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.