Premierul Ludovic Orban a avut joi o întâlnire cu reprezentanții Horeca, în urma căreia s-a stabilit, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Daniel Mischie, că este doar o chestiune de zile până când şeful Guvernului va permite redeschiderea restaurantelor.

Surse guvernamentale au dezvăluit pentru PS News că Guvernul ia în calcul ca restaurantele să se deschidă la interior pana în 15 iulie, iar o altă variantă luată în calcul de Executiv ar fi ca accesul în restaurante să înceapă chiar de săptămâna viitoare, miercuri sau joi.  S-au discutat şi normele pentru această etapă de relaxare: se va respecta acea distanţă de 2 metri între mese, angajaţii vor purta masca de protecţie, iar la mese va fi un număr redus de persoane. Normele vor fi finalizate până săptămâna viitoare.

De altfel, la întâlnirea pe care au avut-o joi cu premierul, reprezentanţii HORECA au cerut ca odată cu deschiderea restaurantelor să se să relaxeze şi măsurile pentru terase şi evenimente. De pildă, angajaţii să nu mai poarte mănuşi şi să aibă voie mai multe de 4 persoane la aceeaşi masă chiar dacă nu sunt din aceeaşi familie.

Patronatele au cerut şi creşterea numărului de participanţi pentru evenimente de săptămâna viitoare, de la 20 la 50 în interior şi pt evenimentele de afară , respectiv nunţi ori concerte, de la 50 la 100, urmând ca la finalul acestei luni să fie şi o a doua creştere în acest sens.

În acest moment, 30 de mii de unităţi la nivel naţional au terasele deschise. Funcţionarea restaurantelor în interior a fost intial programala la 1 iulie, însă a fost amânată. Iar aceasta amânare, spun Reprezentanţii industriei , nu poate fi asociată cu creşterea numărului de cazuri din ultimele zile, întrucât de acum o lună de la deschiderea teraselor s au respectat regulile în mare parte. Sectorul turistic a fost luat prin surprindere de ceea ce s-a întâmplat pe litoral în ultimele weekenduri – spun ei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.