Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus luni seară la Digi24 că testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână. Ea a mai precizat că prețul fiecărui test va fi stabilit de fiecare farmacie.
În prezent, testele rapide se pot face în centre private sau se pot achiziționa de pe internet. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seară, că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână. „Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a declarat Andreea Moldovan, la Digi24. Secretarul de stat a mai spus că, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru, este făcut și instructajul farmaciștilor.

„Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a mai explicat Andreea Moldovan.

De asemenea, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare. Săptămâna trecută, Simin Florescu, manager interimar al Spitalului Victor Babeş din Capitală, a transmis că realizarea unui test antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 nu poate fi făcută într-un spaţiu public, cum este farmacia. „Asta este o problemă foarte spinoasă. Să faci un test necesită o recoltare de exudat nazal sau faringian, ori această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii.

Necesită ori condiţii de domiciliu propriu, unde eşti numai tu cu tine, ori recoltare, într-adevăr, într-o instituţie spitalicească sau într-un cabinet medical. A recolta într-o farmacie nu ştiu dacă este chiar cel mai potrivit lucru”, a precizat medicul, potrivit Hotnews.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.