Sunt multe feluri în care poți, dacă vrei, să plângi despărțirea de oamenii pe care i-ai cunoscut, oameni care au făcut parte din viața ta, suflete apropiate pe care un eveniment apocaliptic le-a smuls de lângă tine, mi se pare însă că nimic nu-i mai potrivit, decât un concert susținut de prietenii celor decedați, pentru a comemora plecarea dintre noi a unor artiști.

Am scris de multe ori despre Pub-ul Km0 din Piatra Neamț și probabil o voi mai face și în viitor, datorită faptului că acolo se întâmplă frecvent lucruri frumoase și deosebite legate de muzica folk și nu numai, dar nu credeam posibil, ca acest altar dedicat frumuseții, să ajungă și spațiu de rugăciune. Concertul de joi seară este rezultatul unei idei a lui Adrian Bezna, idee la care s-au raliat imediat, atât patronii Cristi și Roxana Zlavoc, dar și o seamă de alți artiști, indiferent dacă sunt din Piatra Neamț sau din părți. Rezultatul va fi un spectacol de vorbe, poezie și cântec, cu intrare liberă în limita locurilor aprobate de ISU, un spectacol dacic, în care spectatorii se vor bucura împreună de frumos, pentru a-i rememora pe prietenii plecați, ei înșiși slujitori pe altarul frumosului.
„Sufletul, dincolo de nasturii cămășii” este, dincolo de motivele sale, o pledoarie pentru normalitate, pentru dreptul nostru, al fiecăruia, de a ne continua viața deși sufletul ne e cernit. Un remember necesar pentru artiștii care s-au dus să încânte alți spectatori, adus cu dragoste și recunoștință de cei care s-au bucurat până de curând de prestațiile lor. Cum numele comemoraților sunt pe afișul evenimentului împreună cu al acelora care au decis să participe, pe scenă, la eveniment, am decis să nu le repet în articol. E foarte puțin ceea ce poți spune în câteva cuvinte despre fiecare dintre ei și ceea ce ar trebui scris despre fiecare, necesită o viață. Artiștii care vor ține spectacolul vor fi doar accesorii prin care sufletul fiecăruia dintre spectatori să se deschidă spre frumusețe, amintindu-le astfel de cei plecați dintre noi.
Poate că este doar o toană de gazetar, o idee trăznită, dar eu visez că spectatorii acestui eveniment se vor duce la Km0 cu o candelă pe care o vor aprinde când vor simți nevoia și cu care vor pleca spre casă, într-o omenească Înviere a spiritului și sufletului lor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.