Consilierii județeni suceveni se întrunesc marți, 31 august, în ședință ordinară pentru a supune votului o serie de proiecte, între care și cel privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al județului Suceava celor șapte olimpici suceveni medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, respectiv canotorii suceveni Nicoleta Ancuța Bodnar, Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Cosmin Pascari, Ștefan Constantin Berariu, Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă, precum și celor doi antrenori ai lor, respectiv Vasile Avrămia și Ion Despa, alături de o fostă glorie olimpică originară din județul nostru și anume Elisabeta Lipă.

„Din cei 101 sportivi care au alcătuit lotul olimpic al României, 21 au fost suceveni. Cu o singură excepție, toate medaliile obținute la Olimpiadă au fost câștigate de sportivi suceveni. Suntem  mândri de această uriașă performanță, îi felicităm și le mulțumim că au arătat lumii că în Bucovina avem în rândurile canotorilor suceveni campioni mondiali, campioni europeni, atât la tineret, cât și la seniori”, a declarat Gheorghe Flutur.

Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, maestră emerită a sportului și președinte al Federației Române de Canotaj, este de loc din Siret și va fi onorată cu titlul de Cetățean de onoare al Județului Suceava pentru activitatea sportivă desfășurată la nivel național și internațional. Născută în data de 26.10.1964 în orașul Siret, Elisabeta Lipă a câștigat în lunga și frumoasa ei cariera sportivă 8 medalii olimpice – 5 medalii de aur, 2 de argint si una de bronz – fiind al doilea sportiv român multiplu medaliat olimpic după Nadia Comăneci, o singură medalie de argint făcând diferența dintre cele două mari sportive. Pe lângă palmaresul la olimpiade, Elisabeta Lipă a fost de 25 de ori campioană a României, iar în anul 2000 a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj și a fost declarată de federația internațională de specialitate drept „cea mai bună canotoare a secolului XX”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.