La Dumbraveni, in perioada 13-14 iunie, se va sustine prima editie a Festivalului concurs interjudetean de interpretare a cantecului popular, denumit „CANTECELE SIRETULUI”.

Consiliul Judetean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Primaria si Caminul Cultural Dumbraveni, sunt principalii organizatori ai acestui eveniment, aflat la prima editie.

Festivalul – concurs “CANTECELE SIRETULUI” isi propune descoperirea si promovarea tinerelor talente, cunoasterea portului, datinilor si obiceiurilor zonelor pe care le reprezinta precum si implicarea concurentilor in culegerea si promovarea folclorului local, dar si a prelucrarii dialectale a acestuia.

Concursul se va desfasura pe trei sectiuni:

Sectiunea I –  copii, doua categorii de varsta: 7 –11 ani si 11 – 15 ani;

Sectiunea a II – a  – tineri si adulti, cu varste cuprinse intre 16 – 25 ani;

Sectiunea a III –a  –  grupuri vocale.

Solistii vocali din sectiunile I – II vor interpreta doua piese muzicale, una fara acompaniament (doina sau balada) si una cu acompaniament orchestral. Piesele trebuie sa fie din zona etnofolclorica din care vine concurentul. Pentru concurentii de la prima sectiune, categoriile 7 – 11 ani si 11 – 15 ani nu este obligatoriu doina sau balada. Timpul acordat in concurs pentru sectiunile I si II este de 7 minute.

Grupurile vocale din sectiunea a III – a vor prezenta cantece din zona pe care o reprezinta, timpul acordat acestora este de maxim 10 minute.

In alegerea repertoriului se va tine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistica si de diversitatea lor ritmica si melodica.

Concurentii vor respecta precizarile organizatorilor cu privire la intrarea in concurs. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de catre orchestra Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Desfasurarea concursului

In vederea unei participari cu un inalt nivel calitativ si competitiv, toti concurentii din judetul Suceava vor fi prezenti la preselectia din data de 8 iunie 2015, intre orele 16.00 – 18.00, la sediul Centrului Cultural “Bucovina”, conditie obligatorie pentru a intra in concurs.

Preselectia interjudeteana va avea loc in data de 13 iunie 2015, ora 9.00 la Caminul Cultural din Dumbraveni, la ora 11.00, repetitia cu toti concurentii, urmand la ora 14.00 sa inceapa concursul.

Juriul festivalului va fi alcatuit din personalitati de seama din domeniul cercetarii si interpretarii folclorului romanesc (etnomuzicologi, folcloristi, interpreti consacrati, profesori, dirijori). Se vor acorda premii la toate sectiunile si categoriile festivalului si va fi oferit Trofeul „Cantecele Siretului”.

Premierea concurentilor se va face in aceeasi zi. Concurentii care obtin locul I si cel care obtine trofeul festivalului vor participa in data de 14 iunie 2015, ora 13.00 in spectacolul de gala.

Clasificarea interpretilor participanti la concurs se va face tinandu-se seama de calitatea interpretarii, de autenticitatea si de valoarea artistica a pieselor, de tinuta scenica precum si de frumusetea si autenticitatea costumului popular al interpretului.

Juriul are latitudinea de a nu acorda unele premii sau de a le redistribui. Nu se accepta contestatii.

Pentru relatii suplimentare, va puteti adresa la Centrul Cultural „Bucovina”, tel./ fax 0230/530.126 sau 0735/787.051.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.