După Vatra Dornei și Rădăuți, proiectul „Zestrea Bucovinei” a ajuns la Siret. Manifestările care au avut loc în cadrul Caravanei „Zestrea Bucovinei” au fost organizate în cadrul unui proiect inițiat de Consiliul Județean Suceava, în cadrul Programului dedicat Centenarului Marii Uniri.

Manifestările, organizate împreună cu Primăria Siret, au început la ora 11:00 cu dezvelirea a trei plăci comemorative ce au fost amplasate pe clădiri de însemnătate istorică pentru localitate.

Prima dezvelire a avut loc la Școala Gimnazială „Petru Mușat”, un loc încărcat de istorie pentru orașul Siret.

Astăzi trăim un moment de mare onoare, în An Centenar. Mi-ar fi plăcut ca anul acesta să ne bucurăm de mai multe investiții realizate în județul Suceava, dar apreciez inițiativa domnului președinte Flutur, a Consiliului Județean, de a marca așa cum se cuvine evenimentul unirii. Siretul a fost în centrul unirii în anul 1918, a fost în centrul istoriei locale, regionale și la 1848 și la 1859”, a declarat primarul orașului Siret, Adrian Popoiu.adrian popoiu - zestrea bucovinei 2018

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a vorbit în fața Școlii Gimnaziale „Petru Mușat”  depre Caravana Zestrea Bucovinei, arătând cum era Bucovina, în 1918, la Marea Unire.

Prin această inițiativă, dorim la 100 de ani să arătăm cum era Bucovina când s-a unit cu Regatul, care a fost zestrea pe care Bucovina a adus-o când s-a unit cu Regatul. Bucovina când s-a unit cu Regatul a avut un rol uriaș. Astăzi sunt amărât că Bucureștiul ne uită. Nu a dat niciun ban pentru Centenar până la momentul ăsta. Și bucovina este una din provinciile care s-a unit cu România în 1918, necondiționat, și rolul nostru a fost uriaș”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

Directoarea Școlii Gimnaziale, „Petru Mușat”, Mocrei Ecaterina Liliana, a vorbit despre învățământul de-a lungul timpului din Siret, precizând că la data de 9 martie 1371 Episcopia Catolică din Siret ridică școala la rang de şcoală episcopală, fiind considerată prima şi cea mai veche şcoală organizată din Moldova.

Împăratul Franz Josef a aprobat pe data de 30 august 1989 construirea unei școli gimnaziale „Franz Josef Staatsgymnasium”. Titulatura corectă a fostului gimnaziu german de băieţi care a funcţionat în această clădire între anii 1899-1919, era „K.K. Franz Josef – Staatsgymnasium in Sereth”.

Şcoala, de-a lungul timpului, îşi va schimba denumirea: Şcoală germano- română, apoi Şcoală Principală, Şcoală de Căpetenie . În anul 1859 existau 2 şcoli: Şcoala de Băieţi şi Şcoala de Fete.

În şedinţa Consiliului profesoral din 29 mai 1997 se propune ca numele şcolii să fie legat de cel al voievodului Petru Muşat.

În ziua de 30 martie, în curtea şcolii a fost plantat un stejar intitulat ”Stejarul Centenarului”. Acest stejar va sta alături de alţi doi stejari, care au fost plantaţi în urmă cu 100 de ani spre amintirea evenimentului pe care l-a reprezentat Marea Unire de la 1918”, a precizat directoarea Mocrei Ecaterina Liliana.

 

După dezvelirea plăcii de la Școala „Petru Mușat”, oficialitățile au dezvelit plăci comemorative și la Policlinica Siret, clădire în care a funcționat Primăria Siret și care a fost construită în perioada Imperiului Austro-Ungar între anii 1826-1827. Magistratul siretean a fost construit în 1786 și era format dintr-un primar și patru consilieri aleși din trei în trei ani de către locuitorii orașului cu drept de vot. Dintre primarii care au condus în acele timpuri destinele orașului doi au  importanța deosebită. Primarul Josef von Gutter a construit două școli populare și a înființat Școala Reală Inferioara în 1873. În 1863 a înființat Societatea de istorie și arheologie, prima din Bucovina, iar în 1871 a înființat Societatea Muzeului din Siret.

Frabz Rudolf Beil (1896-1913) este artizanul Siretului modern. Vorbim de darea în funcțiune în 1897 a căii ferate Siret – Hliboca, 1899 este dată în folosință Gimanziul de băieți, în 1907 este pus în funcțiune sistemul de alimentare cu apă și canalizare, în 1910 este dată spre folosință uzina de apă, iar în 1911 este iluminat stradal Siretul.

După evocarea primarilor și explicarea faptului că în Siret trăiau împreună români, germani, ucrainieni, polonezi, evrei și armeni, reprezentanții CJ, ai primăriei Siret și cei care au dorit să ia parte la aceste eveniment s-au îndreptat spre Casa Sbierenilor Siret.

Casa Sbierenilor Siret a fost fostul sediu al Jandarmeriei, unde la data de 9 noiembrie 1918 a fost stabilit comandamentul trupelor romane conduse de generalul Iacob Zadik.

La data de 3 noiembreie 1918 guvernatorul austro-ungar al Bucovinei, contele Joseph von Etzdorf demisionează, gest care declanșează puternice frământări interne în Bucovina. Iancu Flondor, politician unionist, solicită intervenția armatei române. Pe 8 noiembrie 1918, generalul Iacob Zadik intră în Siret în fruntea Divizei 9 Infanterie și își stabilește în acestă clădire comandamentul. Pe 11 noiembrie 1918 trupele române au întrat în Cernăuți.

casa sbierenilor siret 2018 zestrea bucovinei

Evenimentul a continuat de la ora 12:00 în Sala Voievozilor cu tema „Siretul la frontiera Marii Uniri. Personalități marcante”. Gheorghe Flutur a apreciat rolul Siretului în istorie, despre care spune că este o lecție de conviețuire între etnii.

Trebuie să fim bucuroși că viața ne-a făcut să trăim la 100 de ani de la Marea Unire, iar noi cei care am fost diriguiți să conducem avem o obligație morală să marcăm aceste momente. Se pot spune lucruri și de omagiere, și de recunoaștere, se pot spune și critici, că nu e atât de roz viața și că nu o aducem atât de bine. Siretul este pentru mulți dintre noi o lecție de conviețuire între etnii. Siretul trebuie prins mai consistent în Programul Ștefanian, în Drumul lui Ștefan, pentru că sunt ctitorii și zone care ne leagă”, a spus Gheorghe Flutur.

Prezent la eveniment, consilierul județean Simion Sticleț a declarat că are o mare atracție și simpatie pentru orașul Siret, o localitate care încă păstrează clădirile de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

La dezbaterea de la Siret a participat și deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, care a spus că a acceptat cu mare bucurie invitația făcută de primarul Popoiu de a lua parte la acest eveniment.

De fiecare dată când spun că vin din Bucovina și că reprezint Bucovina am observat privire oarecum nedumerite ale interlocutorilor mei, inclusiv ale colegilor mei de la București. Încerc să le explic și cer să vină în Bucovina pentru a vedea de ce spun că sunt bucovineancă, iar ceea ce se întâmplă în cadrul Caravanei Zestrea Bucovinei nu face decât să îmi confirme că Bucovina este unită, că Bucovina are valori pe care fiecare dintre noi trebuie să le ducem mai departe”, a declarat Angelica Fădor.

În cadrul evenimentului de la Siret, președintele CJ Suceava a oferit distincția „Meritul Bucovinei” Școlii Gimnaziale „Petru Mușat”, Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, Liceului „Lațcu Vodă” și poligonului de instruire care aparție Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

La manifestările de la Siret au mai participat și consilierii județeni Vasile Tofan, Mișu Gafencu, Alexandru Șalup, Ioan Moraru, Radu Pentiuc, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii „I.G.Sbiera”, Gabriel Cărăbuș, dar și personalități ale orașului Siret.

Următoarea destinație a Caravanei Zestrea Bucovinei este municipiul Câmpulung Moldovenesc, manifestările organizate în cadrul acestui proiect urmând să aibă loc în data de 21 iulie 2018.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.