Sâmbătă, 28 aprilie, la Vatra Dornei, a debutat proiectul Consiliului Județean Suceava Caravana „Zestrea Bucovinei”. Proiectul are loc pe perioada Anului Centenar și are ca scop promovarea valorilor pe care judeţul Suceava le-a readus Țării la Marea Unire.

La eveniment a participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Gheorghe Niță, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, deputatul Angelica Fădor, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, și alți invitați.

Au trecut aproape patru luni din Anul Centenar. Este o șansă, o dată în viață, ca noi să putem sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Am socotit că este o obligație morală să punctăm aceste evenimente altfel, cu discuții sincere despre ce a fost acum 100 de ani, despre zestrea Bucovinei cu care am venit la Marea Unire cu Țara. Pentru că s-a vorbit prea puțin sau în șoaptă despre asta.

Vom avea dezbateri pe mai multe teme. La Dorna am ales tema turismului balnear și a mineritului, deși aici putem discuta orice temă. Dacă vă uitați un pic în cărțile vechi sau în poze, te cuprinde o nostalgie. Ce a însemnat această țară a Dornelor acum 100 de ani, ce au însemnat parlamentarii noștri de Bucovina, cum apărau drepturile dornenilor la Cernăuți și la Viena. Eu cred ca avem de învățat din ceea ce s-a întâmplat atunci”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În cadrul evenimentului colonelul (r) Ioan Abutnăriței a ținut un discurs despre Vasile Deac, ales în anul 1875 primar în Vatra Dornei, în mandatul căruia a luat naștere ideea dezvoltării unei stațiuni balneoclimaterice de nivel internațional.

Totodată patru specialişti au vorbit despre istoria turismului balnear, a mineritului, a căilor ferate şi a plutăritului. Vorbitorii au primit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, titlul „Meritul Bucovinei”.

De asemenea, la Gara Vatra Dornei Băi, clădire inaugurată în anul 1910, a fost montată o placă comemorativă pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.


Caravana „Zestrea Bucovinei” va continua la Câmpulung Moldovenesc, unde vor avea loc dezbateri despre cadastru și cadastrarea Bucovinei, despre administrarea pădurilor pe model austriac acum 100 de ani, la Rădăuți, unde subiect principal va fi arhitectura, la Siret, unde se va vorbi despre industrii, și la Gura Humorului și la Suceava, unde învățământul va fi subiectul principal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.